Твърдите дискове остават актуални, благодарение на големия си капацитет и

...
Коментари Харесай

Твърди дискове над 30TB излизат тази година


Твърдите дискове остават настоящи, с помощта на огромния си потенциал и налична цена
(снимка: CC0 Public Domain)

Капацитетът на твърдите дискове продължава да нараства. По-късно тази година Seagate, един от двата водещи производителя на сторидж устройства, ще пусне на пазара HDD с размер над 30 терабайта (TB).

В средата на предходната година Seagate даде обещание да пусне твърди дискове с огромен потенциал не по-късно от първата половина на 2023 година Сега компанията разгласи по-точни периоди за дебюта на своите 22TB и 24TB твърди дискове, а също по този начин разкри по кое време пазарът би трябвало да чака HAMR HDD с потенциал над 30TB.

Като част от последния си финансов доклад, Seagate удостовери, че 22- и 24-терабайтови устройства ще бъдат налични за продажба през настоящото или идващото тримесечие на тази година. През третото тримесечие на 2023 година компанията ще пусне първите всеобщи 3,5-инчови твърди дискове по HAMR технология с потенциал над 30TB, заяви Tom’s Hardware.

Технологията HAMR (магнитен запис благодарение на топлина), употребява нов способ на магнитен запис, който разрешава понижаване на размера на магнитната област за запазване на един обичай информация, респ. увеличение плътността на битовете.
още по темата
В процеса на запис лазерен диод, инсталиран на всяка глава, загрява за малко дребна част от плочата. Процесът на нагряване-охлаждане лишава наносекунди, до момента в който самото устройство резервира магнитна и температурна непоклатимост.

От няколко години Seagate доставя първо потомство твърди дискове с HAMR технология на самостоятелни клиенти, основно оператори на огромни центрове за данни.

Според основния изпълнителен шеф на компанията Дейв Мозли, пазарният дял на HAMR HDD ще остане релативно невисок тази година. Въпреки това, с увеличение на размера и понижаване на себестойността на тяхното произвеждане, известността им ще пораства.

Съгласно оповестените проекти на Seagate, при започване на 2024-2025 година компанията ще пусне твърди дискове с потенциал от 40TB, а до 2026 година ще предложи устройства, способни да съхраняват 50TB информация или повече.

Seagate разкри, че към този момент е основала 3,5-инчови HDD плочи, които могат да поберат 5TB информация. Това отваря благоприятни условия за произвеждане на твърди дискове с потенциал 50TB.

Очакваните 22TB твърди дискове ще употребяват CMR/PMR технология и 2,2TB плочи. Моделите с потенциал 24TB ще употребяват SMR технология за запис, прецизират от компанията.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР