Твърдения на опозиционен лидер, че са възможни политически убийства в

...
Твърдения на опозиционен лидер, че са възможни политически убийства в
Коментари Харесай

Опозиционен лидер заяви, че са възможни политически убийства в Турция

Твърдения на опозиционен водач, че са вероятни политически убийства в Турция и че президентът Реджеп Тайип Ердоган " ще опита всичко, единствено и единствено с цел да остане на власт ", раздрусаха политическия живот в страната през последните дни. Заплетеният политически сюжет прикова вниманието на публиката сходно на известната турска телевизионна драма " Малки убийства ", която още от първия епизод възпламени интереса на феновете, любопитни да научат коя е жертвата и кой е килърът, показва Мина Иванова от Българска телеграфна агенция .

Анкарската прокуратура стартира през вчерашния ден следствие на изказванията на водача на най-голямата опозиционна политическа мощ в страната - Народнорепубликанската партия, във връзка неговото изявление пред публицисти на 8 октомври. От средите на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ приканиха опозиционния водач да показа с прокуратурата сведенията, с които разполага. Пред публицисти Кълъчдароглу обаче отхвърли да разкрие информацията си, когато бе помолен да показа дали опасността е към съответно лице, като съобщи, че няма да навлиза " в такива детайлности ".

Твърденията му за вероятни политически убийства получиха поддръжка и от представители на други опозиционни партии. В изявление за в. " Сьозджу " заместник-председателят на " Добра партия " Корай Айдън съобщи, че и до тях са достигнали непотвърдени информации за вероятни политически убийства. " Ние също чухме някои неща за проекти за политически убийства. Ако има сходен проект, всички забъркани, като се стартира от тези, които управляват страната, ще би трябвало да дават отговор. Те ще платят тежка цена ", съобщи Айдън. Според председателката на " Добра партия " Мерал Акшенер опасенията, изразени от Кълъчдароглу, явно са съществени, щом е решил да ги показа с обществеността. Тя изрази мнение, че вместо да бъдат омаловажавани от ръководещите, те би трябвало да бъдат взети под внимание от прокуратурата и да се проверява достоверността им.

Твърденията бяха изрично отхвърлени от шефа по връзките на президента Реджеп Тайип Ердоган, съгласно който тематиката за възможни политически убийства, която се постанова в дневния ред на страната с поредните изявления на разнообразни представители на опозицията, " цели да сътвори климат на боязън в нашата страна ", а тези, които стартират изказванията, би трябвало да споделят информацията, с която разполагат, с прокуратурата. " Главната цел на тези изказвания е да навредят на националното единение и взаимност на нашата страна и да разрушат нашето успокоение ", съобщи още Фахреттин Алтун. Турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу се причисли към полемиката, като съобщи през вчерашния ден, че разпространението на сходни изказвания наподобява на " тактичност на ФЕТО " - организацията, упреквана от Анкара за опита за прелом през 2016 година

Политическият сериал се разиграва на фона на в действителност стартирала акция за президентските и парламентарни избори през 2023 година, в чийто център опозицията сложи настояванията си за връщане към парламентарната система на ръководство, а ръководещите - устрема си за още пет години на Ердоган отпред като президент с изпълнителна власт. Бурханеттин Дуран, анализатор на проправителствения в. " Дейли сабах ", слага изказванията за вероятни политически убийства в подтекста на " клеветническа акция " против Ердоган преди изборите. Според него тази акция ще се състои от два основни детайла - политическата кариера и здравословното положение на Ердоган от една страна и ситуацията на Турция в интернационален проект от друга. Според заместник-председателя на парламентарната група на ръководещата Партия на справедливостта и развиването /ПСР/ Мухаммет Емин Акбашоглу думите на опозиционния водач Кълъчдароглу би следвало да се преглеждат в подтекста на напъните му " да се сътвори среда на безпорядък ", което съгласно Акбашоглу е част от тактика на НРП за провокиране на неодобрение и напрежение в страната. Представителят на ПСР подсети, че сходно изявление Кемал Кълъчдароглу направи и преди опита за прелом в Турция, осъществен на 15 юли 2016 година

" ПСР е в положение да направи всичко, с цел да остане на власт, в това число и политически убийства ", съобщи през март 2016 година опозиционният водач по време на посещаване в Измир. Според Акбашоглу е " ясно на кои интернационалните разследващи служби и терористични организации се пробва да приготви почвата със настоящето си изявление " Кълъчдароглу. Тъкмо противоположното, опозиционният водач твърди, че точно Ердоган желае да поддържа високо напрежението и да отиде на избори в една такава среда. Анализаторът на опозиционния в. " Биргюн " Доган Тълъч слага изказванията на Кълъчдароглу в подтекста на спадащия рейтинг на ръководещите в социологическите анкети. Както твърди анализаторът, " даже подкрепящите ПСР социологически организации сочат стопяване на поддръжката за ръководещия блок ", а други допитвания демонстрират, че " който и да се изправи против Ердоган на изборите, ще завоюва ". Тълъч припомня за интервала сред парламентарните избори на 7 юни и на 1 ноември 2015 година, когато на първия избор ПСР за първи път изгуби парламентарното си болшинство, само че съумя да си го върне на предварителните избори на 1 ноември. Периодът сред двата вота през 2015 година бе белязан от ескалиращо напрежение, спорове и неустановеност - среда, която наподобява консолидира гласовете на националистически настроените гласоподаватели и на тези, които повярваха, че за преодоляването на обстановката е нужна твърда ръка. И въпреки че към този момент полемиката към политическите убийства повдига повече въпроси, в сравнение с дава отговори, едно нещо наподобява несъмнено: турският политически сериал с детайли на трилър ще става все по-заплетен с наближаването на изборите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР