Тв спортът е отличен продукт и неслучайно в родния ефир ...

Тв спортът е отличен продукт и неслучайно в родния ефир

В спорта стана страшно, за интересното се плаща

Тв спортът е отличен артикул и неслучайно в родния ефир се развихри жестока борба за правата на забавните състезания. Те костват милиони, само че очевидно има кой да заплаща. „ Дискавъри “, който има „ Евроспорт “, даде 1,3 милиарда евро за правата на Олимпиадите от 2018 до 2024 година единствено за Европа, и то без Русия.

Общо 9,2 милиарда паунда пък бяха платени по целия свят за правата на Висшата лига на Англия по футбол за срока 2019-2022 година

Съответно и българският наблюдател към този момент заплаща за два от спортните канали в допълнение. Ако желае!

Единият заплатен пакет е на „ Макс спорт “. По другите канали медията на А1 дава трите европейски клубни шампионата Шампионска лига, Лига Европа, Лига на конференциите. Както мнозина знаят, правата са поделени с каналите на bTV.

„ Макс спорт “ държат напълно към този момент правата на испанската Ла Лига и даже второто равнище на футбола там. Първите три избора от италианската Серия А също са в компанията. Нидерландското, американското (МЛС), Копа Либартадорес и Судамерикана (турнирите на Южна Америка) отново са по „ Макс Спорт “.

Медията държи още баскетболната Евролига с нашия Везенков, Шампионска лига по волейбол, където тази година е Хебър, родния шампионат по волейбол, тенис шампионати, американския футбол НФЛ, международен рали шампионат, голф и даже спийдуей.

Коментаторите се кръстят, че отпаднаха най-малко индийското и китайското първенство по футбол.

Каналите на Нова тв държат правата за най-забавното и скъпо футболно първенство-британското (включително второ равнище и купите на Острова). Българската ефбет лига и Втора лига също са по „ Диеми “-те.

От това лято медийната група се уреди с немските Първа и Втора Бундеслига, които отпаднаха от ефира на „ Евроспорт “.

Удар се оказа и пазаруването на правата за Франция, защото там мина самият Лео Меси и ползата на почитателите скочи изобилно.

По „ Диема “ върви Формула 1, която има обичайно много почитатели.

Каналите на bTV, както стана дума, разделят правата за трите клубни шампионата по футбол дружно с “Макс спорт “. По „ Екшън “ и „ Ринг “ вървят и мачовете от Италия, само че едвам четвърти избор за всеки кръг.

„ Евроспорт “ е изцяло безвъзмезден, въпреки че има правата на най-скъпото съревнование в света-Олимпиадата, като препродава част от тях на Българска национална телевизия по контракта с МОК. Ексклузивно в ефира на медията остават четирите шампионата от Големия шлем в тениса плюс още куп по-малки. Другите мощни аса в ръкава на „ Евроспорт “ са големите колоездачни състезания и шампионатите по снукър.

Българска национална телевизия последователно остана без куп спортни състезания, които предаваше през годините. Държавната телевизия не престава да държи напълно правата за мондиала по футбол, в това число и квалификациите. Олимпиадата (лятна и зимна) също е в ефира на „ Сан Стефано “, само че съвкупно с „ Евроспорт “.

Източник: marica.bg