Тутракан. Уникална книга за традициите на Никулден в Тутракан ще

...
Тутракан. Уникална книга за традициите на Никулден в Тутракан ще
Коментари Харесай

Силистра: Уникална книга за традициите на Никулден в Тутракан ще бъде представена в града

Тутракан. Уникална книга за традициите на Никулден в Тутракан ще бъде показана в града. Тя е издадена от Община Тутракан във връзка празника на Св. Николай Мирликийски Чудотворец. В този ден всички тутраканци честват за здраве и прогрес в фамилията. Изданието пресъздава празнично-обредната система на крайдунавския град, където риболовът придобива най-широка известност. На страниците на книгата ще откриете и одобрение от името на кмета на Тутракан Димитър Стефанов, който честити празника, по този начин значим за неговите съграждани. „ Добре пристигнали в Тутракан – дребен, само че баснословен град на брега на безконечния Дунав. Град, в който времето стопира, с цел да си почине в сенките на върбите и акациите и да събере около себе си на раздумка епохите “, написа кметът на Общината Димитър Стефанов. По думите му Тутракан е кръстопът на орисите и епохите. „ И до момента в който се пробвате да го разберете, се заслушайте в песента на риболовците, яхнали лодките – тутраканки и влезнали да благодарят на реката, която ги храни и която им дава живот и на Свети Никола, дето ги покровителства! Добре пристигнали в Тутракан и цветущ Никулден “.
Книгата ще ви допре до неповторимата традиция на ватафа и водената от него банда от риболовци. Ще разберете повече за лодките тутраканки, за направените от локалните орие, чигарница, ригла, невод и цоапа. Ще научите още какво се прави с първия улов на риболовците на Никулден и за какво рибата не се носи у дома. Повече за това по какъв начин се отбелязва краят на риболовния сезон, по кое време се открива той още веднъж, каква е обредната роля на стопанките в Тутракан на Никулден, както и по какъв начин наподобява празнична софра – всичко това единствено в страниците на „ На Никулден в Тутракан “.
Освен представянето на книгата, програмата планува и празнична литургия в чест на св. Николай и за благополучие на жителите на Община Тутракан. Тя ще бъде отслужена в 08.30 ч. в храм „ Св. Николай “ в града. След това е планувано литийно шествие в крайдунавския град.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР