Турция заяви, че е обезпокоена от безотговорни изказвания на лидери

...
Турция заяви, че е обезпокоена от безотговорни изказвания на лидери
Коментари Харесай

Турция обезпокоена от изказвания за Ерусалим на конференция във Вашингтон

Турция съобщи, че е обезпокоена от " безотговорни изявления " на водачи на някои страни на годишната конференция през вчерашния ден на Американско-израелския комитет по публични връзки във Вашингтон за премесване на техните посолства в Израел в Ерусалим, оповестява в. " Хюриет дейли нюз ", като се базира на документално известие на представителя на турското външно министрество Хами Аксой.

Аксой посочи, че премесване от която и да било страна на нейното посолство в Израел в Ерусалим " ще съставлява очевидно нарушаване на интернационалното право ", предава Българска телеграфна агенция.

Анексията на Ерусалим от Израел е отхвърлена от интернационалната общественост и от Организация на обединените нации, уточни представителят.

Той добави, че с разнообразни резолюции на Организация на обединените нации неведнъж е било очебийно, че палестинският въпрос може да се реши единствено със основаване на самостоятелна и суверенна палестинска страна, основана на границите от 1967 година и със столица Източен Ерусалим.

Аксой прикани всички страни " да се преценяват с резолюциите на Организация на обединените нации по този въпрос, да зачитат историческия и юридически статут на Ерусалим и да се въздържат от дейности, които биха дестабилизирали още повече нашия район ".

Американският президент Доналд Тръмп призна едностранно Ерусалим за столица на Израел на 6 декември 2017 година и Съединени американски щати реалокираха посолството си от Тел Авив в Ерусалим през май 2018 година Примерът на Съединени американски щати беше последван и от Гватемала.

Румънският министър председател Виорика Дънчила и президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес обявиха на годишната конференция на Американско-израелския комитет по публични въпроси във Вашингтон, че е техните страни ще признаят Ерусалим за столица на Израел. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР