Турция започва поетапно разхлабване на мерките за ограничение на коронавируса

...
Турция започва поетапно разхлабване на мерките за ограничение на коронавируса
Коментари Харесай

Турция започна поетапно разхлабване на мерките след пълния локдаун

Турция стартира поетапно разхлабване на ограниченията за ограничаване на ковид след цялостното затваряне на страната, наложено на 29 април 2021 година Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на външните работи.
По информация на българското посолство в Анкара според новите разпореждания, които влизат в действие от през днешния ден, 17 май 2021 година, продължава действието на комендантския час, който в делнични дни ще важи в интервала сред 21:00 ч. и 5:00 ч. В почивните дни излизането от домовете е неразрешено, считано от 21:00 ч. в петък до 5:00 ч. в понеделник. През уикендите магазините за хранителни артикули ще работят сред 10:00 ч. и 17:00 ч.
Гражданите на възраст над 65 години, които не са имунизирани, ще могат да излизат отвън домовете си единствено сред 10:00 ч. и 14:00 ч. в делнични дни. Хората на възраст над 65 и под 18 години няма да могат да употребяват публичния превоз.
Валидното до момента ограничаване за междуградските пътувания ще се ползва единствено по време на комендантския час, а през останалото време транспортите ще се реализират с до 50 % от потенциала на транспортното средство. Няма да е належащо да се получава позволение за пътешестване, задоволително е да се показват билетът и кодът за резервация на междуградското пътешестване.
Търговските центрове могат да работят сред 10:00 ч. и 20:00 ч. през делничните дни и ще бъдат затворени през почивните дни. Ресторантите, кафенета и сладкарниците ще оферират услуги единствено за у дома. Пазарите могат да работят сред 7:00 ч. и 19:00 ч. през делничните дни, само че не и през уикендите. Затворени до 1 юни 2021 година ще останат казина, таверни, питейни заведения, кина, игрални и спортни зали, плувни басейни, бани, сауни, увеселителни паркове и тематични паркове.
В откритите зони в хотели, пансиони и хостели няма да бъдат позволени действия под формата на групово развлечение и ще се обърне оптимално внимание на разпоредбите за физическо разстояние. Документ за резервация в местата за настаняване (при изискване че цената се заплаща изцяло) обезпечава освобождение от комендантския час и рестриктивните мерки за междуградско пътешестване. От посолството ни в Анкара обръщат внимание, че освобождението от рестриктивните мерки на комендантския час за чужденци обгръща единствено чужденци, които са краткотрайно в Турция, в границите на употребени туристически услуги. Чужденците, които са в Турция отвън обсега на туристическите действия, в това число краткотрайно пребиваващите и претендентите за приемане на статут на краткотрайна или интернационална протекция, не са освободени от рестриктивните мерки.
Припомняме, че всички искащи да преминат през сухопътните, морски и летищни гранични контролно-пропускателни пунктове на Турция, би трябвало да показват отрицателен PCR тест. Той следва да бъде изработен до 72 часа преди влизане в страната. Изискването не важи за деца под 6-годишна възраст, споделят от министерството. 
Пътниците, идващи от чужбина със аероплан и искащи да преминат през летищните Граничен контролно-пропусквателен пункт на Турция, се задължават в границите на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на уеб страницата на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес https://register.health.gov.tr/.
Изискването за показване на отрицателен PСR тест като изискване за качване в аероплан за Турция не се ползва по отношение на пасажери, които минават пренос или вършат трансфер.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР