Турция започва от днес да ваксинира лицата над 85-годишна възраст,

...
Турция започва от днес да ваксинира лицата над 85-годишна възраст,
Коментари Харесай

Турция от днес ваксинира лицата над 85-годишна възраст

Турция стартира от през днешния ден да имунизира лицата над 85-годишна възраст, заяви турската частна телевизия НТВ, базирайки се с турския министър на опазването на здравето Фахреттин Коджа.

Гражданите над 85 ще бъдат имунизирани от мобилни екипи в домовете си.

Първият стадий от всеобщата имунизация стартира на 14 януари измежду медиците. Сред първите имунизирани бяха също президентът Реджеп Тайип Ердоган, вицепрезидентът Фуат Октай и здравният министър Фахреттин Коджа.

На 19 януари страната стартира имунизация на настанените лица и личния състав в домовете на възрастни хора и центровете за грижа за хора с увреждания, както и на хората на възраст на и над 90 години, на които имунизацията също се слага от медицински екипи в домовете им.

Турция забави темпа на имунизация против Ковид-19 след скоростното начало предходната седмица, само че може още веднъж да го форсира, когато обезпечи ваксини за най-възрастните си жители, заяви координаторът на програмата.

Още през първите седем дни от имунизирането Турция ваксинира един милион души. През първите два дни бяха имунизирани 600 хиляди медици, само че темпът спадна до към 100 хиляди на ден с разширението на акцията към старческите домове.

"Логистично нашият потенциал е доста огромен. Сегашните количества дози са доста ниски за нас ", сподели пред Ройтерс Мустафа Яманоглу.

Като други фактори, забавящи темпа на имунизиране, координаторът уточни нуждата от "правилно използване " на имунизациите и ограничение на контакта, тъй че да се избегне разпространение на зараза.

"Очакваме съмнения в скоростта на имунизиране според от възрастовите групи и подвижността, това ще се случи в идния интервал ", сподели още в изявлението Яманоглу.

Анкара е договорила 50 милиона дози от имунизацията КоронаВак на китайската компания Синовак и договаря също с други компании, произвеждащи ваксини. Досега тя е получила единствено три милиона дози. Властите не са прецизирали датата за идната доставка.

Яманоглу сподели, че управляващите имат аварийни проекти, ако доставките се забавят, само че не разкри детайлности.

Преди това здравният министър Фахреттин Коджа съобщи, че Турция има потенциал да ползва по два милиона ваксини на ден. Страната има население от 82 милиона.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР