Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко

Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко ...

Турция се възползва от оттеглянето на САЩ и нахлу в Североизточна Сирия.


Турция започна военната си офанзива в Североизточна Сирия едва няколко дни, след като президентът Доналд Тръмп заяви, че САЩ няма да застанат на пътя ѝ, съобщава Bloomberg TV Bulgaria. Още по тематаТурция се подготвя за дълга окупация на Северна Сирия

Турският държавен глава Реджеп Ердоган обяви началото на операция „Мирна пролет“ в Twitter, като посочи, че Ислямска държава също ще бъде нейна цел.

Малка група турски сили е навлязла в Сирия в сряда на две точки в близост до границата – около сирийските градове Тал Абяд и Рас ал Аин, посочи турски официален представител, пожелал да запази анонимност.

Турската лира отслабна след новините, доближавайки се до най-ниските си стойности за деня.

Кюрдските сили призоваха бойци да се отправят към границата, за да защитят региона от турската офанзива, кото се очаква да се включват десетки хиляди войници, подкрепени от танкове и бронетранспортьори от втората по големина армия на НАТО.

Турската офанзива в Сирия следва драматичния обрат в отношенията между Анкара и Вашингтон. Американският лидер Доналд Тръмп посочи на турския си колега чрез телефонно обаждане в неделя, че десетките американски войски, работили в тясно сътрудничество с кюрдските сили в борбата срещу Ислямска държава, ще се отдръпнат, като по този начин САЩ на практика разчистиха пътя за турското нахлуване.

Според зам.-председателя на Асоциацията на сирийците в България Дахер Дахер, който беше гост в предаването „В развитие“, Турция ще окупира териториите на Северна Сирия и дълго ще остане там.

"В момента в Северна Сирия се получава една промяна от кюрдска страна върху демографията - много християни напускат, арабите също и остават предимно кюрди. Именно това доведе до притесненията на Ердоган и неговата намеса", коментира още Дахер.

Източник: investor.bg