Турция явно води активна политика за защита на османското наследство

...
Турция явно води активна политика за защита на османското наследство
Коментари Харесай

Политиката на Турция за османското наследство става все по-явна

Турция очевидно води дейна политика за отбрана на османското завещание по света, в това число и на Балканите. От 2014 година Турската организация за съдействие и съгласуваност /ТИКА/ е реставрирала в чужбина над 50 исторически джамии и над 10 религиозни комплекса, съобщи Анадолската организация, представена от БГНЕС.
В Балканския район и Северна Африка, които в продължение на епохи са били част от Османската империя, се реализират планове за отбрана на историческото и културно завещание, възвръщат се мостове, пазари, просветителни институции и джамии.
Сред страните, където се правят реставрации по линия на ТИКА, е Алжир.
По време на своето посещаване в Алжир през 2013 година турският президент Реджеп Тайип Ердоган организира договаряния с премиера Абделмалек Селалем. Двете страни се договориха да бъдат реставрирани редица монументи от османския интервал на африканската страна.
По разпореждане на турския водач в историческия регион на Алжир – Касабе започнаха реставрационни и възстановителни действия. Възстановена е джамията Кетшава, издигната през 1520 година по заповед на командващия османския флот Хайредин Барбароса (от гръцко-албански произход). Тази джамия попада в Списъка със международно културно завещание на ЮНЕСКО.
Друг обект на историческото завещание реставриран по линия на ТИКА е мавзолеят " Гюл-Баба-Тюрбе " в Унгария. В този пантеон е заровен дервишът Гюл баба, умрял по време на завоюването на Буда от османските турци. Церемонията по откриването му се състоя през 2018 година с присъединяване на Ердоган и унгарския министър председател Виктор Орбан.
По линия на ТИКА се възвръщат и други монументи, в това число в Централна и Югоизточна Азия. Джамията Bang Uthit в тайландската столица Банкок беше възобновена през 2015 година. На входа и е подложен гербът на Османската империя, изпратен в миналото от султан Абдул Хамид II /1876-1908 г./. Тази джамия е считана за знак на братските връзки сред мюсюлманите на Турция и Тайланд.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР