Турция строи високоскоростна железопътна линия до границата с България, предаде ...

Турция строи високоскоростна железопътна линия до границата с България, предаде

Турция строи високоскоростна ЖП линия до България

Турция строи високоскоростна железопътна линия до границата с България, съобщи Българска телеграфна агенция .

В момента интернационалният пътнически трен София – Истанбул е спрян, годно от началото на световната пандемия през март 2020 година Единствените интернационалните влакове, пътуващи от България в този момент са за Крайова и за Букурещ. Те пътуват всекидневно .

Близо половината от участъка сред Черкезкьой и Капъкуле към този момент завършена, заяви турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Железопътната линия се изгражда от Халкалъ, станция в рамките на градската железница на Истанбул, към Капъкуле, което се открива на границата с България край Капитан Адреево.

В момента тече усилена активност по осъществяването на плана за участъка Черкезкьой – Капъкуле с дължина 153 км. Той планува изграждането на две жп черти с 53 подлеза, 59 надлеза, 16 моста, два тунела и 194 отвора и три виадукта. Към момента към този момент е построен близо половината от този сектор .

Когато целият план бъде в завършен вид , времето, належащо да се стигне с трен от Халкалъ до Капъкуле, ще бъде намалено от 4 часа на час и половина. Товарните превози ще минават за два часа и половина, вместо за шест часа, както е сега .

 

Източник: manager.bg