Турция стартира с изпълнението на проекта за изграждането на канал

...
Турция стартира с изпълнението на проекта за изграждането на канал
Коментари Харесай

Турция стартира изграждането на канал „Истанбул“

Турция започва с осъществяването на плана за построяването на канал „ Истанбул “ през юни. Президентът на републиката Тайип Ердоган разгласи това пред публицисти след молитва през днешния ден, излъчено от канал НТВ, съобщи БГНЕС.

" Искаме да стартираме построяването на канал „ Истанбул “ със градежа на мостове, които ще пресичат канала. Надявам се, че ще можем да предприемем стъпки по построяването на един от мостовете, който ще минава през канала през юни ", сподели турският водач.

Ердоган заяви за първи път за канал „ Истанбул” през 2011 година, като акцентира, че ще се трансформира в нова артерия за мореплаване в западната част на Истанбул, свързваща Черно с Мраморно море.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Шест следващи дни светът се вълнува от блокадата на Суец...

Изкуственият воден път подсигурява цялостна сигурност на корабоплаването. Предполага се, че от там ще могат да минават към 160 кораба дневно, в това число танкери с товароподемност до 300 000 тона.

Планира се по маршрута на канала да бъдат построени 10 моста, а към крайбрежията му ще бъде издигнат град с население 500 000 души, заяви Анадолската организация.

Още през 2019 година президентът съобщи, че корабоплаването по канала няма да попада под действието на режима на проливите, залегнал в Конвенцията от Монтрьо, която урежда въпросите с прекосяването на търговски и военни кораби през Босфора и Дарданелите.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР