Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението.

...
Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението.
Коментари Харесай

Доматите у нас поскъпват още. Турция спря износа за ЕС

Турция спря износа на домати за Европейския съюз след земетресението. Причината – производството им е мощно намаляло и доматите там нарастват. Забраната към този момент е в действие до 14 април.

Турция изнася домати за 54 страни. България е трета в класацията по импорт на домати от южната ни съседка и на фона на все по намаляващото родно произвеждане, всяка година вносът се усилва. По данни на статистиката през предходната година сме внесли общо 88 000 тона домати, като близо 56 000 тона от тях идват от Турция. Останалите са от Гърция, Албания и Северна Македония. От браншовата камара „ Плодове и зеленчуци “ предвиждат, че спреният импорт ще докара до в допълнение оскъпяване на доматите у нас.

„ Цените на дребно ще бъдат според от това кой каква надценка ще постави. Но както виждате, всеки прави някакви случайни съчинения – има 100% надценки, 150%. Всичко зависи от това пазарът каква цена ще поеме. Но откакто се купуват домати на цена 6 – 7 лева значи пазарът го поема. В момента съвсем няма българско произвеждане, което не е добра препоръка и би трябвало да се замислим за това нашата хранителна сигурност има ли я или я няма “, съобщи пред Българска национална телевизия Цветомир Цеков от Национална браншова камара „ Плодове и зеленчуци “.

Тази година обстановката с домати българско произвеждане е още по-тежка, защото множеството оранжерии не засяха, страхувайки се от банкрути поради предстоящи високи цени на газа. От Комисията по стоковите тържища и борси считат, че спреният импорт ще докара до недостиг на домати на целия европейски пазар и няма по какъв начин да не се отрази на цените и у нас.

„ Ние ще компенсираме с импорт от Албания, Македония и Гърция. Не чакам да се получат кой знае какви промени в пазарно отношение, само че това ще докара до задържане на по-високите цени на доматите, сподели Владимир Иванов, ръководител на Комисията по стоковите тържища и борсите.

Проверката по столичните пазари през днешния ден сподели, че цените на доматите са на равнищата от предходната седмица и се продават сред 5 и 6,50 лева за кг.

На пазарите във Варна доматите са сред 4 и 6 лв. и съгласно търговците цените им непрекъснато се повишават.

Първите оранжерийни домати у нас, въпреки и в лимитирани количества ще излязат в края на март. За феновете на салатите само успокояващо е, че през зимата доматът не е обичайната храна и може да се размени с други кореноплодни зеленчуци.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР