Турция скоро ще отвори отново консулството си в град Мосул

...
Турция скоро ще отвори отново консулството си в град Мосул
Коментари Харесай

Турция отново отваря консулството си в Мосул

Турция скоро ще отвори още веднъж консулството си в град Мосул в Северен Ирак, четири години откакто градът беше високомерен и чиновниците на консулството и техните фамилии бяха взети за заложници от джихадистите от „ Ислямска страна “, сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган.
Анкара беше отворила консулство със сериозен персонален състав в Мосул в символ на турските упоритости към Северен Ирак. Но това стана преди ИД да се появи в прилежаща Сирия и да подпали района.
46 турзци, в това число дипломати, техните дами и деца, чиновници на специфичните сили и други турски чиновници бяха взети за заложници от джихадистите през юни 2014 година Те бяха освободени през септември 2014 година.
Символично консулството беше изтрито от лицето на земята при въздушен удар на водената от Съединени американски щати коалиция през април 2016 година Актът беше съгласуван с Анкара. Мосул беше високомерен от иракската войска през юни 2017 година
„ Генералните консулства в Мосул и Басра ще възобновят действието си в границите на 100 дни “, сподели Ердоган след успеха си на изборите на 24 юнви.
Според анализатори Турция има предпочитание да ускори наличието си в Мосул, който в миналото е бил част от Османската империя и който Анкара към момента счита за част от естествената си районна сфера на въздействие.
Обстоятелствата, при които личният състав на консулството в Мосул е бил освободен, остават неразбираеми, като сега се оповестява, че са били освободени в подмяна на екстремистите, които се държат от Турция.
Ердоган, тогава министър председател, настоя, че не е плащан откуп, казвайки, че има " единствено дипломатически и политически договаряния " и разказва резултата като " дипломатическа победа ".
Бившият турски общоприет консул в Мосул, който беше похитен с другите турци, Йозтюрк Йълмаз, влезе в политиката и стана заместник-председател на опозиционната Републиканска национална партия (КНП) и неин представител по външната политика.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР