Турция ще продължи разговорите за удължаване на споразумението за износ

...
Турция ще продължи разговорите за удължаване на споразумението за износ
Коментари Харесай

Турция ще убеждава Русия за удължаване на зърнената сделка със 120 дни

Турция ще продължи диалозите за удължение на съглашението за експорт на зърно от черноморските пристанища на Украйна за 120 вместо за 60 дни. Това съобщи турският министър на защитата Хулуси Акар, представен от " Ройтерс ".

" Започнахме договаряния в сходство с първичния вид на договорката. Продължаването ѝ е значимо. Ще продължим контактите си във връзка с нейното удължение за 120 дни вместо за два месеца ", уточни той.

Акар разясни, че страните по съглашението ще създадат оценка и ще вземат решение за по-нататъшното му удължение. Той добави, че Анкара се надява на позитивен резултат.

Вчера Украйна съобщи, че ще се придържа към изискванията на съглашението, подписано предходната година, за 120-дневно удължение на самодейността за експорт на зърно през Черно море.

От своя страна Русия удостовери удължаването на самодейността, само че уточни, че става въпрос единствено за 60 дни.

Черноморската самодейност за експорт на зърно беше реализирана с посредничеството на Организация на обединените нации и Турция през юли предходната година и към този момент беше удължена един път - през ноември. Тя разреши експорт на зърно от три украински пристанища.

През февруари Киев разгласи, че иска удължение на договорката с най-малко една година и включване и на пристанищата на град Николаев.

Откакто Русия и Украйна подписаха договорката в Турция на 22 юли 2022 година, милиони тонове зърно и други хранителни артикули бяха изнесени от украинските пристанища.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР