Турция ще инвестира 10 млрд. долара още тази година за

...
Турция ще инвестира 10 млрд. долара още тази година за
Коментари Харесай

Зелената енергийна вълна заля Балканите

Турция ще влага 10 милиарда $ още тази година за разширение на своя ВЕИ бранш. Гърция и Румъния имат решителни тактики за своето бъдеще без изкопаеми горива в микса. Западните Балкани също се готвят за прехода и влагат в нови възобновими източници. Турция ще влага 10 милиарда $ още тази година за разширение на своя ВЕИ бранш. Гърция и Румъния имат решителни тактики за своето бъдеще без изкопаеми горива в микса. Западните Балкани също се готвят за прехода и влагат в нови възобновими източници.
" Великото завръщане на въглищата " и краят на " опита " с ВЕИ. Това предричаха мнозина през предходната година, когато имаше скок в цените на електрическата енергия в Европа и въглищните централи още веднъж станаха конкурентни. В България даже се чуха гласове по какъв начин би трябвало да се влага интензивно във въглищата и да се отворят нови централи, тъй като другояче ще изгубим.

Но откакто пушекът се разсея и цените на тока се завърнаха към по-нормални стойности - сред 100 и 150 евро/мВтч, въглищните централи още веднъж станаха губещи. Причината - високи разноски за произвеждане, които са н.
Реклама
На този декор 2022 година се трансформира в най-силната година за произвеждане на електричество от възобновими източници в Европа. Доклад на енергийния тинк-а, че над 1/5 от силата на Европейски Съюз през 2022 година е пристигнала от възобновими източници - 22%, или с 2% повече от тази, генерирана от природен газ. А тази от въглищата, въпреки и след големия възторг, е единствено 16%, с растеж 1.5% спрямо миналата година.

" Европа избегна най-голямата енергийна рецесия. Шоковете от 2022 година провокираха единствено минимални безредици във въглищната сила и огромна вълна от поддръжка за възобновимите сили. Всякакви страхове за завръщането на въглищата са към този момент мъртви. Преходът към зелена сила излиза от тази рецесия по-силен от всеки път. Страните членки освен са заложили да отстранен въглищата, само че се пробват да отстранен и природния газ от микса. Европа се е хвърлила към чиста, електрифицирана стопанска система и това ще бъде на цялостен показ през 2023 година Промяната наближава стремително и всички би трябвало да са подготвени за нея ", разяснява Дейв Джоунс, началник на отдела за прозрение в данните на Ember, в годишния им разбор.

Предимствата на прехода към ВЕИ са ясни - по-голяма енергийна самостоятелност, по-предвидим и резистентен пазар за електричество, по-ниски цени и като цяло повече сигурност за бизнеса и бита. В конкуренцията за енергийна самостоятелност несъмнено ще има печеливши и ще има губещи.
Новите ВЕИ мощности на Европа За 2022 година страните, добавили най-вече слънчеви мощности в Европа, са Германия (7.9 гВт), Испания (7.5 гВт), Полша (4.9 гВт), Нидерландия (4 гВт) и Франция (2.7 гВт). За съпоставяне - България има единствено 0.4 гВт нови мощности. Най-голям % на електрическа енергия, създадена от слънчеви източници в енергийния микс, имат Нидерландия с 14% (17 тВтч), Гърция (6.6 тВтч, 12.6%) и Унгария (4.5 тВтч, 13%). Забелязва се и спад на въглищата като част от микса спрямо 2015 година, а страните, където това е най-вече, са Гърция (10% от 43%), Португалия (0.1% от 29%), Нидерландия (13% от 36%) и Испания (2.7% от 19%). Реклама

Балканите се разрастват
Най-големият състезател, когато става въпрос за ВЕИ на Балканите, несъмнено е Турция. Страната е 6-ият по величина пазар за електрическа енергия в Европа, 9-ата в света с хидроелектрически потенциал 31 гВт, 13-ата в света по вятърна сила с над 11 гВт, 16-ата в света за слънчева сила с 8.8 гВт и 4-ата в света с геотермална сила с 2 гВт.

Тежките климатични условия през 2021 година и дефицитът на природен газ при започване на 2022 година демонстрираха смисъла на ВЕИ за страната. Очаква се Турция да влага към 10 милиарда $ до края на 2023 година в развиването на своите ВЕИ мощности, които включват вятърни, слънчеви, геотермални и биомаса. Според американската интернационална комерсиална администрация южната ни съседка счита да влага и в новите технологии за нуклеарна енергетика от дребни модулни реактори (SMRs) както за решение на растящите потребности, само че и за последователното унищожаване на лигнитни електроцентрали.

Потенциалът за разгръщане на ВЕИ в Турция е доста огромен, защото тя е втората най-хубава за слънчева сила в Европа. Също по този начин към момента не е почнала и употребата на офшорни вятърни паркове, а към нея има Черно море, Мраморно море, Егейско море и Средиземно море.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР