Турция се завръща на световния туристически пазар. Резервациите за лято

...
Турция се завръща на световния туристически пазар. Резервациите за лято
Коментари Харесай

Турция се връща на световния туристически пазар

Турция се завръща на международния туристически пазар. Резервациите за лято 2018 година бележат забележителен растеж по отношение на предходните години, белязани от тежка рецесия, оповестява bTV.
През предните 3 лета милиони западни, съветски, а и български туристи избраха да почиват по гръцкото и българското крайбрежие, като опция на турските курорти. Сега обаче чужденците се завръщат там. Благодарение и на обилни тласъци от страната.
През 2015 година Турция посрещна 42 милиона посетители. През 2016 година броят им се срина до 25 милиона – поради рецесията с Русия, атентатите, опитът за прелом. За идното лято обаче резервациите са със 70% повече. До огромна степен поради държавните дотации за сектора.

Снимка: bTV
„ Те не субсидират непосредствено хотелиери, субсидират превозвачи, които докарват туристи до турските курорти. За тази година са планувани дотации за всеки един аероплан до 150 места от порядъка на 9 хиляди $ на аероплан в ниския сезон”, разяснява Стоян Маринов от варненската туристическа камара.
Дотации има и за круизните туристи – по 40 евро на пасажер. Стимулите са ориентирани най-вече към най-големия пазар - съветския.
„ Едни от най-големите туроператори в Русия са с турско присъединяване, те също имат поддръжката на турската страна в рекламата. Определено рекламата им е извънредно мощна, в Русия има доста билбордове, телевизионни реклами, всичко това рефлектира неимоверно върху крайния потребител”, разяснява Надежда, шеф на туроператорска организация с съветски туристи.
Резултатът е, че ранните записвания имат над 100% растеж на съветските резервации в Турция и спад с 18 и близо 24% в Гърция и България.
За разлика от турската страна, българската не може да да подкрепя туроператори или чартъри, тъй като сме в Евросъюза. А хотелиерите чакат загуби.
„ Държавната политика в туризма на Турция е доста по-агресивна от нашата, в случай че ние въобще имаме такава. Докато ние не стартираме да влагаме в туризма, не може единствено да чакаме златната кокошка да снася”, е позицията на Атанас Карагеоргиев, който е притежател на хотел.
Очакванията са тази година на юг от нас да почиват над 30 млн. чужденци, от които 6 млн. руснаци. Според турското министерство на туризма и културата, браншът ще донесе към 25 милиарда евро доходи.
Освен облага за хотелите, туристите харчат по 2,5 млн. евро за облекла, 800 хиляди за сувенири и 80 хиляди за килими да вземем за пример. А цените на почивките тази година ще са с към 10% по-високи.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР