Турция счита, че Русия и Китай са естественни членове на

...
Турция счита, че Русия и Китай са естественни членове на
Коментари Харесай

Турция счита Русия и КНР за естествени членове на Организацията на тюркските страни

Турция смята, че Русия и Китай са естественни членове на Организацията на тюркските страни (Тюркски съвет). Такова мнение е изразил представителят на Турция в Съвета на старейшините в Организацията на тюркските страни Бинали Йълдъръм. Официалното название на тази интернационална организация е Съвет за съдействие на тюркскоговорещите страни.

" Тюркският съвет е основан през 2009 година. В него в този момент влизат седем страни членки. Унгария и Туркменистан са със статут на наблюдаващи, Турция, Азербайджан, Казахстан, Узбекистан и Киргизия са членове на организацията. Разбира се, техният брой ще пораства в околните години. Естествени членове на организацията са страните, в които се приказва на тюркски езици или в тях живеят тюрки ", е подчертал политикът.

По думите на Йълдъръм, " всички балкански страни, на първо място България, Босна и Херцеговина, Сърбия, Албания и Македония, са естествени членове на тази организация, и в бъдеще ще се включат в нейния състав ". " Освен това, Русия и Китай са естествени членове на тази общественост. В тази обширна география върху нас лежи огромна отговорност и ние осъзнаваме това ", цитира неговите думи вестник Aydınlık.

Йълдъръм също по този начин е отбелязал приноса на президента на Русия Владимир Путин за урегулиране на карабахския спор.

Между прочее в средата на ноември водачът на Партията на националистическото придвижване (ПНД) Девлет Бахчели показа на президента на Турция Тайип Ердоган картата " Тюркският свят ", в която, са включени и някои райони на Русия. На картата някои страни, в това число Турция, Азербайджан, Узбекистан, Казахстан и Туркменистан, са маркирани с червен цвят. Някои южни райони на Русия и Източен Сибир, част от Балканите и Синцзян-Уйгурския самостоятелен регион в северозападната част на Китай са оцветени в оранжев и жълт цвят. В надписа към оповестената снимка не се прецизира, какво значи това.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР