Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания

...
Турция преустанови сделката за закупуване на хеликоптери от италианската компания
Коментари Харесай

Изказване на Драги след Дивангейт спря сделка за 70 млн. евро

Турция прекрати договорката за закупуване на хеликоптери от италианската компания " Leonardo "  в размер на 70 млн. евро след дипломатическия скандал сред двете страни, написа БГНЕС. В петък министър председателят Марио Драги дефинира турския президент Реджеп Ердоган като " деспот ". Той направи това в отговор на въпрос да разяснява отношението на Ердоган към председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен. Скандалът, станал прочут като " Дивангейт ", се развихри, откакто фон дер Лайен се оказа без стол до Ердоган по време на визитата си в Турция преди дни. Докато тя бе настанена на диван, ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел бе ситуиран на стол до президента. 

" Много скърбя за унижението, което трябваше да понесе ръководителят на Европейска комисия ", сподели Драги. " Трябва да намерим равновесие с тези диктатори, с които се постанова да си взаимодействаме, сред това да защитим общите си ползи и съдействие, само че и да бъдем откровени в изразяването на нашето разнообразие на възгледи ", сподели той.

От Анкара последва незабавна реакция, в която турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди " неприемливите популистки забележки и грозните и неразумни мнения "  на премиера Драги, а външното министерство извика за пояснения италианския дипломат в Турция.

Според огромните италиански издания la Repubblica и Il Fatto Quotidiano турските управляващи упорстват за публични извинения от страна на италианското държавно управление и нямат желание да се задоволят с уточнения по дипломатически канали. " Докато от Рим не постъпи отговор, управляващите в Турция започнаха да изпращат предупредителни сигнали ", написа la Repubblica. Към момента е замразена договорка на стойност 70 млн. евро за покупка на образователни хеликоптери, която трябваше да бъде подписана през идващите дни. Предупреждения получиха и други италиански компании, сред които и огромната енергийна Ansaldo Energia, която строи електростанции в Турция.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР