Турция подсили армейските части, разположени по границата със Сирия, след

...
Турция подсили армейските части, разположени по границата със Сирия, след
Коментари Харесай

Войната е на ръба: Турция струпва войски срещу кюрдите, подкрепяни от САЩ в Сирия

Турция укрепи армейските елементи, ситуирани по границата със Сирия, откакто президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заплаши по-рано, че ще стартира задгранична интервенция в най-скоро време против кюрдските милиции, подкрепяни от Съединени американски щати в Северна Сирия, предава американската медия Bloomberg.

Турция е изпратила спомагателни бронирани машини и бойци до граничния град Акчакале, съгласно турски източници.

По-рано Ердоган съобщи, че страната му е подготвена за военна намеса, която може да стартира до дни и ще бъде ориентирана против територии, следени от подкрепяните от Вашингтон кюрдски „ Отряди за национална самозащита “(ОНС) в Северна Сирия. Той заплаши с военни дейности по земя и въздух на изток от река Ефрат.

Ердоган се зарече да сътвори буферна зона в Сирия, която да изведе кюрдските милиции от района и в която да засели част от сирийските бежанци в Турция.

Анкара подозира Съединени американски щати в това, че поддържа кюрдските упоритости за самоуправление в Сирия и е подготвена да употребява военна мощ против това, което съгласно нея е преначертаване на границите на района.

Турция желае да работи преди зимните условия да създадат терена сложен за танковете й, което оставя малко време за съглашение с Вашингтон.
Ердоган няколко пъти приканва Съединени американски щати да се причислят към напъните му за уголемение на контрактуваната зона за сигурност, като от дълго време заплашва и с военни дейности, в случай че това не се случи.

ОНС, които спомогнаха за успеха на съдружните сили над радикалната терористична формация „ Ислямска Държава “, стоят в сърцето на сложните връзки сред Съединени американски щати и Турция.

Анкара вижда милициите като съществена опасност за сигурността си, поради връзките на Общински народен съвет с „ Работническата партия на Кюрдистан “ (ПКК), която оперира и в Турция и упорства за автономност. Тя е приета за терористична формация също по този начин от Вашингтон и от Европейския съюз.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР