Турция подписа споразумение за закупуване на втечнен природен газ с

...
Турция подписа споразумение за закупуване на втечнен природен газ с
Коментари Харесай

Диверсификация по турски. Анкара подписа с Оман 10-годишно споразумение за доставка на втечнен газ - Свят

Турция подписа съглашение за закупуване на полутечен природен газ с Оман, което ще бъде с небосвод от 10 години, заяви министърът на енергетиката и естествените запаси на южната ни съседка Фатих Дьонмез през днешния ден, предадоха международните организации.

Делегация от турската държавна енергийна компания " Боташ " посети Оман за съглашението, съгласно което Турция ще купува годишно 1,4 милиарда куб. м (равняващи се на към 1 млн. тона полутечен естествен газ) газ от Оман, сподели Дьонмез на събитие в Истанбул.

Споразумението с арабската страна също включва опция да бъде удължено в допълнение, в случай че е належащо, сподели още Дьонмез

" В миг, когато светът, изключително Европа, страда от проблеми с доставките на газ, Турция подхваща всички стъпки, с цел да се трансформира в център за търговия с газ ", сподели той.

По-важното е, че ще станем по-активен състезател в районната търговия с газ, изключително на Балканите, в сходство с задачата залегнала с нашия газов хъб ", добави още Дьонмез.

Първата стъпка, сподели той, е направена с България в този подтекст, защото към този момент има съглашение с България за към 1,5 милиарда куб. м газ до 2035 година, което дава отговор на 30 на 100 от годишното ползване на газ в страната.

Споразумението сред българската държавна газова компания " Булгаргаз " и " Боташ ", подписано по-рано този месец, ще даде на България достъп до газовата мрежа на Турция и терминалите за полутечен природен газ, напомнят от Дейли Сабах.

" Освен с България, правим сходни процеси със Северна Македония, Румъния и Молдова ", добави Дьонмез.

Междувременно Турция се чака да стартира да добива природния газ, който откри в Черно море, в националната мрежа до края на март. Откритите находища към този миг са за 710 милиарда куб. м., чиято пазарна стойност е към 1 трилион $, написа в. Дейли Сабах.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР