Турция подкопава сигурността в широк регион от Югоизточното Средиземноморие до

...
Турция подкопава сигурността в широк регион от Югоизточното Средиземноморие до
Коментари Харесай

Гърция: Турция подкопава сигурността в широк регион

Турция подкопава сигурността в необятен район от Югоизточното Средиземноморие до Нагорни Карабах, като потъпква интернационалното право и подценява заключенията на срещата на върха на Европейски Съюз от 1-2 октомври, съобщи през днешния ден гръцкият външен министър Никос Дендиас след съвещание на Съвета на Европейски Съюз по външните работи в Люксембург, съобщи ТАСС.

" Днес имах опция да осведомявам сътрудниците си в Съвета на Европейски Съюз за новите противозаконни дейности на Турция в гръцкия континентален шелф на юг от Кастелоризо. Аз им обясних и очевидното - кой е общият знаменател във всички проблематични обстановки в района: в Нагорни Карабах, Сирия, Ирак, Кипър, Югоизточното Средиземноморие. Общият знаменател е Турция. Турция подкопава мира и стабилността в района ", съобщи Дендиас.

По-рано през днешния ден гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис осведоми в телефонен диалог ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел за новия " противозаконен " турски навигационен телекс /Навтекс/ за изпращането на турския транспортен съд " Оруч Реис " в непосредствена непосредственост до гръцкия остров Кастелоризо. Мицотакис съобщил на Мишел, че ще сложи въпроса за това ново деяние на Турция на съвещанието само че Европейския съвет на 15-16 октомври, предава Българска телеграфна агенция.

Атина и Анкара спорят за водите към Кастелоризо. " Оруч Реис ", който правеше изследвания в региона, бе изтеглен в средата на септември, с цел да се даде късмет на дипломатическите старания за решение на несъгласията. Днес обаче корабът бе изпратен още веднъж в противоречивата зона.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР