Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в

...
Турция планира да изпрати специални военни части в Косово в
Коментари Харесай

Турция изпраща войски и военна техника през България в Косово на фона на размириците там

Турция възнамерява да изпрати специфични военни елементи в Косово в отговор на искане на НАТО да се причисли към мироопазващите сили на Алианса KFOR. Това се случва на фона на в северната част на страната, оповестява " Ройтерс ", като се базира на информация от турското министерство на защитата.

В изказване в събота то прикани за въздържаност и градивен разговор за разрешаване на рецесията, която съгласно него може да навреди на сигурността и стабилността в района.

" Планира се избраното ни поделение (батальон командоси) да бъде ситуирано в... Косово на 4-5 юни ", се споделя в позицията на турските управляващи.

Междувременно българското Министерство на защита заяви, че съставът и техниката на въоръжените сили на Турция ще преминат през територията на България в неделя и понеделник. Те ще изоставен страната през Граничен контролно-пропусквателен пункт Гюешево.

Действията се подхващат поради политическата рецесия, която прерасна в принуждение в северната част на Косово, и продължава да ескалира. Размириците избухнаха по-рано през седмицата поради назначението на етнически албанци за кметове, против което косовските сърби влязоха в конфликт с полицията и войски на НАТО по време на митинг.

Това провокира остра реакция от страна на Съединени американски щати и техните съдружници, които порицаха Прищина. Кризата датира от април тази година, когато косовските сърби бойкотираха локалните избори, позволявайки на етническите албанци да бъдат определени за ръководители на локалните структури.

При размириците в понеделник бяха ранени 30 миротворци и 52 сърби, които стачкуваха против назначението на албански кметове. Насилието накара НАТО да разгласи, че ще изпрати спомагателни военнослужещи към 700-те, които към този момент са на път към балканската страна, с цел да укрепи мироопазващата си задача в района.

Косово разгласи своята самостоятелност от Сърбия през февруари 2008 година след години на обтегнати връзки сред сръбското и най-вече албанското население на страната. Съединените щати и 22 страни-членки на Европейски Съюз признават нейната самостоятелност, само че Сърбия отхвърля да го направи.

Етническите албанци съставляват повече от 90% от популацията на Косово като цяло, само че сърбите са болшинството от популацията в северните елементи на страната.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР