Турция осъди позицията на лидерите на ЕС, която беше сериозно

...
Турция осъди позицията на лидерите на ЕС, която беше сериозно
Коментари Харесай

Турция осъди неприемливите коментари на ЕС, очаква срещата на върха във Варна

Турция осъди позицията на водачите на Европейски Съюз, която беше съществено сериозна към политиката на Анкара към страните членки Кипър и Гърция, с което набъбна напрежението дни преди основна среща на върха.
„ Изявлението, което беше публикувано, съдържа неприемливи мнения против нашата страна, което служи на ползите на Гърция и на кипърските гърци “, съобщи Хами Аксьой , представител на Турското външно министерство в отговор на изказването на Европейски Съюз от четвъртък, съобщи AFP.
Припомняме, че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск и ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер би трябвало в понеделник да беседват с турския президент Реджеп Тайип Ердоган в град Варна.
Министърът по европейските въпроси на Турция Йомер Челик съобщи, че Анкара " не може да одобри " изказването тъкмо преди срещата на върха в черноморския град.
" Смятаме, че срещата на върха Турция-ЕС на 26 март във Варна е значима опция за напредване на връзките напред. Очакваме същия позитивен и градивен метод от страна на Европейски Съюз ", написа Челик в Twitter.
Изявлението на 28-те страни членки на Европейски Съюз, които се срещнаха в Брюксел, насочи рецензии към Турция за " противозаконни дейности " във връзка с Гърция и Кипър след задържането на двама гръцки бойци от Анкара и обещанието си да предотврати интернационално приетото кипърско гръцко държавно управление да сондира за нефт и газ в морето .
Аксьой се оплака, че Европейски Съюз е подкрепил Атина и Никозия просто тъй като те са членове, „ без да разисква дали те са били прави или не “. " Европейски Съюз загуби своята обективност във връзка с кипърския въпрос ", сподели той.

Кипър е разграничен от 1974 година насам, откакто турски войски нахлуха и заеха северната една трета от острова в отговор на гръцки боен прелом, подсилен от хунтата. Докато Република Кипър, чието население е най-вече гръцко, е интернационално приета, отцепническата Севернокипърска турска република е приета единствено от Анкара.
Ердоган предизвести задграничните енергийни компании да не " пресичат чертата ", откакто турски военни кораби блокираха през февруари италиански сондажен транспортен съд на енергиен колос ENI край брега на Кипър. Гръцките бойци бяха задържани на 2 март, откакто влязоха във военна зона в северната турска провинция Одрин и в този момент са под стража преди правосъден развой, отбелязва още БГНЕС.
„ Процесът продължава. Очакваме, че Съветът на Европейски Съюз ще избегне изказвания, които съставляват интервенция в правосъдната система ", сподели още Аксьой. " Разбира се, тази среща е значима за нас. Очакваме връзките с Европейски Съюз да бъдат подтиквани ", означи още представителя на Турското външно министерство.

напомня, че срещата на върха сред Ердоган и ръководителите на Европейски Съюз във Варна се счита за решаваща за основаването на бъдещата рамка на връзките на Турция с Блока.
Турция се пробва да се причисли към Европейски Съюз повече от половин век, само че договарянията за участие зациклиха поради репресиите, които Анкара наложи след несполучливия прелом от 2016 година
Някои водачи на Европейски Съюз позволиха, че участието към този момент да не е реалистично и вместо това би трябвало да се сътвори прагматично партньорство.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР