Турция няма да промени позицията си срещу кандидатурите на Швеция

...
Турция няма да промени позицията си срещу кандидатурите на Швеция
Коментари Харесай

Ердоган потвърди, че Турция няма да одобри членството на Швеция и Финландия в НАТО 


Турция няма да промени позицията си против кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО. Това удостовери президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган във видео от негов диалог с младежи, оповестено в четвъртък във връзка Деня на младежта и спорта в памет на Кемал Ататюрк.

“Казахме на нашите другари, че ще кажем “не ” на влизането на влизането на Финландия и Швеция в НАТО и ще продължим по същия метод “, споделя Ердоган, представен от Асошиейтед прес.

Одобрението на Турция е от решаващо значение, защото решенията в НАТО се взимат с консенсус. Всяка от 30те страни членки на алианса има право да наложи несъгласие на кандидатура за участие.

Ердоган към този момент сподели, че възраженията на страната му са предизвикани в по-голяма степен от Швеция - поради поддръжка за неразрешената в Турция Кюрдска работническа партия (ПКК) и въоръжена група в Сирия, която Анкара възприема като обвързвана с ПКК.

Освен това Турция упреква Швеция и Финландия, че са приютили почитателите на Фетхуллах Гюлен, основаният в Съединени американски щати мюсюлмански свещеник, който турското държавно управление упреква за опита за боен прелом през 2016 година

По-рано в четвъртък американският президент Джо Байдън заявява “силна поддръжка ” за заявките на Стокхолм и Хелзинки и добави, че Съединени американски щати ще останат бдителни против всевъзможни закани за сигурността на двете скандинавски страни.

По този мотив американският държавен глава ще одобри в петък в Белия дом ще одобри шведския министър председател Магдалена Андерсон и финландския президент Саули Нийнистьо. И Швеция, и Финландия са членки на Европейския съюз, като втората страна има 1340-километрова граница с Русия.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР