Турция няма да изтегли армията си от Сирия, докато същото

...
Турция няма да изтегли армията си от Сирия, докато същото
Коментари Харесай

Турция ще си тръгне от Сирия, след като го сторят и другите страни

Турция няма да изтегли армията си от Сирия, до момента в който същото не сторят и другите страни със свои елементи в страната. Военната атака на Анкара ще продължи на сирийска територия до момента в който и последният кюрдски войник не напусне граничната зона.

Това съобщи пред публицисти президентът Реджеп Тейип Ердоган на борда на самолета, с който се прибираше от посещаване в Унгария.

Той подписа съглашение със Съединени американски щати, а по-късно и с Русия, за основаване на дълга 120 км и необятна 32 км " зона за сигурност " в Северна Сирия по границата с Турция. Бойците от кюрдската формация YPG, която Анкара счита за част от терористичната организация Кюрдска работническа партия (ПКК), би трябвало да се отдръпват. Ердоган има проект да засели в региона до 2 млн. сирийски бежанци, само че това фрапантно би трансформирало етническия състав и се посрещна враждебно от локалното население.

Вашингтон и Москва оповестиха, че хората на YPG - главното ядро на Сирийските демократични сили - са напуснали, само че Турция упорства, че Съединени американски щати и Русия не са изпълнили още поетите задължения. Ердоган също по този начин желае Европа да утвърди офанзивата, тъй като тя пособия за завръщането на множеството от 3.5 сирийски имигранти, намиращи се в страната. Следващата седмица той ще има среща с делегации на Германия, Франция и Англия като част от подготовката на диалозите му с водачите на трите страни в Лондон на 3-4 декември в коридорите на срещата на върха на НАТО.

Тези диалози ще бъдат предшествани от гостуването му на 13 ноември в Белия дом. Там той ще разисква с президента Доналд Тръмп обстановката в Сирия, последствията от пазаруването на съветски зенитни комплекси С-400, отпадането на Турция от програмата за бойния аероплан F-35 и правосъдния развой против управлението на държавната Halkbank за пране на милиарди долари в интерес на Иран по време на глобите.

Днес Ердоган сподели, че в събота ще беседва по телефона с съветския президент Владимир Путин, " с цел да оформя основата " на диалозите си във Вашингтон.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР