Турция на Ердоган: извънредното положение се сменя от извънредните закони

...
Турция на Ердоган: извънредното положение се сменя от извънредните закони
Коментари Харесай

Турция на Ердоган: извънредното положение се сменя от извънредните закони
Турция на Ердоган: изключителното състояние се сменя от изключителните закони
Извънредното състояние е сменено от неограничената президентска власт на Ердоган.

Извънредното състояние в Турция изтече. То беше въведено преди две години след несполучливия опит за прелом против президента Реджеп Тайип Ердоган. Въпреки че е анулирано, последствията от изключителното състояние още дълго време ще бъдат чувствани от елементарните турци.

[b]Защо вкараха изключителното състояние?[/b]

В нощта на 15 против 16 юли 2016 година група военни се опита да извърши боен прелом и да в профил от власт Ердоган. В последна сметка пучът се провали, а за едно нощ починаха 249 души, над 2000 бяха ранени. Една от първите ответни ограничения на Ердоган бе въвеждането на изключителното състояние. Тази стъпка трябваше да спомага за скорошното откриване и наказване на уредниците на преврата.

По време на огромните чистки по цялата страна десетки хиляди хора бяха упрекнати във връзки с придвижването на живеещия в Съединени американски щати коренен ислямски просветител Фетхуллах Гюлен. В Анкара го считат за уредник на опита за прелом, а неговата активност – за терористична. След първичния период на деяние от 3 месеца изключителното състояние беше удължавано цели 7 пъти.

[b]Колко души се оказаха зад решетката?[/b]

На политическо равнище най-очевидният резултат от въвеждането на изключителното състояние стана получената опция Ердоган да издава закони, заобикаляйки Народното събрание – под формата на президентски укази. По време на деяние на режима той се възползва от тази опция цели 32 пъти. По данни на Организация на обединените нации, като цяло по съмнение в поддръжка на пуча бяха арестувани съвсем 160 хиляди души и задържани над 70 хиляди души, в това число публицисти, правозащитници и опозиционни политици. Още против 155 хиляди души бяха заведени каузи по отношение на тяхното евентуално „ участие в терористична организация “.

Освен това, Ердоган подписа закон, удължаващ опцията за задържане под стража без предявяване на обвиняване до 30 дни. Това предписание действаше до началото на 2017 година: откакто Съветът на Европа предизвести Анкара срокът беше скъсен до 14 дни.
 Извънредното състояние е сменено от неограничената президентска власт на Ердоган Извънредното състояние е сменено от неограничената президентска власт на Ердоган / БГНЕС
[b]Колко души бяха уволнени?[/b]

По данни на турското Министерство на вътрешните работи за интервала на деяние на изключителното състояние от работа са отстранени над 120 хиляди държавни чиновници. Особено мощен бе удара върху университетите: над 5500 преподаватели бяха уволнени. Освен това, бяха закрити хиляди организации по цялата страна, в това число университети, елементи учебни заведения, общежития, медицински центрове, фондации и други институции, които бяха обвинени за връзки с придвижването на Гюлен.

Репресивните ограничения засегнаха освен хипотетичните последователи на Гюлен, само че и на други опозиционни сили. По-конкретно, в турските провинции с кюрдско население към 100 кмета на огромни градове се лишиха от своите постове: на тяхно място бяха назначени ръководители, лоялни на партията на Ердоган.

[b]Колко публицисти се намират в пандизите?[/b]

Извънредното състояние сложи на ръба на оцеляването доста турски медии, които и по-рано бяха подложени на нечовечен напън от страна на управляващите. Със своите укази Ердоган приключи активността на 70 вестника, 20 списания, 34 радиа, 30 издателства и 33 малките екрани. Освен това, доста публицисти са разследвани за агитация и поддръжка на тероризма или за засегнатост на президента.

По данни на турския Съюз на публицистите към днешна дата в Турция зад решетките се намират на 143 публицисти. Положението продължава да се утежнява. За интервала от 2010 до 2018 година в рейтинга за независимост на медиите на „ Репортери без граници “ Турция се срина от 138 на 157 място.

[b]Какво ще се случи след анулацията на изключителното състояние?[/b]
 Извънредното състояние е сменено от неограничената президентска власт на Ердоган Извънредното състояние е сменено от неограничената президентска власт на Ердоган / БГНЕС
На 24 юни в Турция се организираха изключителни президентски и парламентарни избори, които приключиха с победа на Ердоган. Изборите приключиха прехода към президентска форма на ръководство, която доста разшири пълномощията на президента. Така че макар анулацията на изключителното състояние, Ердоган и в бъдеще ще може да издава укази, имащи силата на закони, без утвърждението на Народното събрание.

Правителството ще ожесточи законите за битка с тероризма. Новият законопроект планува, че губернаторите ще могат да вкарват ограничавания за влизане и излизане от турските градове за период от 15 дни, а също по този начин ще постанова възбрана за провеждането на всеобщи събрания.

Според новите правила, протестните акции не би трябвало да основават неудобства на елементарните жители, които не вземат участие в тези мероприятия. Освен това, паспортите на лицата, обвинени за връзки с терористите, могат да бъдат иззети за период от 3 години. Критиците на законопроекта упрекват турските управляващи, че новото законодателство в действителност заменя режима на изключително състояние. /БГНЕС

--------------------------------------

Хилал Кейлю, „ Дойче Веле “.

Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР