Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие

...
Турция може да започне проучване на нефт в Източното Средиземноморие
Коментари Харесай

Турция започва сондажи в Източното Средиземноморие съвсем скоро

Турция може да стартира изследване на петрол в Източното Средиземноморие в границите на три или четири месеца според съглашение, подписано с Либия, което беше наказано от други страни в района, в това число Гърция.
Международно приетото държавно управление на Националното съглашение на Либия (ПНС) подписа съглашението за делимитация на морето предходната година. Турция споделя, че основава изключителна икономическа зона от южното си крайбрежие до североизточния бряг на Либия и пази правата върху ресурсите.
Гърция, Кипър и страни се опълчват на съглашението и го назовават нелегално, обвиняване, което Анкара отхвърли. Европейският съюз също се опълчва на морската договорка, която беше подписана дружно със съглашение Турция да оказва военна поддръжка на ПНС, което води борби със сили, основани в източна Либия повече от година.
Изказвайки се на гала във връзка стартирането на турската нефтено-газова сондажна машина „ Фатих “ към Черно море, Дьонмез съобщи, че турската петролна компания (TPAO), която е поискала позволение за изследване в източното Средиземноморие, ще стартира интервенции в региони под лиценз след привършване на процеса.
„ В рамките на съглашението, което постигнахме с Либия, ще можем да стартираме нашите интервенции за изследване на петрол там в границите на три до четири месеца “, сподели Дьонмез. Новият сондажен транспортен съд „ Кануни “ ще отиде в Средиземно море по-късно тази година, добави той.
Този ход би могъл в допълнение да провокира напрежение в района, където Турция от години води разногласия с Гърция, Кипър, Египет и Израел поради собствеността върху естествените запаси. Турция също би могла да се сблъска с вероятни наказания на Европейски Съюз за своите интервенции, разяснява още гръцкият вестник „ Катимерини “, представен от БГНЕС.
Отделно Донмез съобщи, че сондажният транспортен съд „ Фатих “ ще организира първата си интервенция в Черно море на 15 юли - годишнината от несполучлив опит за прелом през 2016 г.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР