Турция, която е все по-агресивна, амбициозна и авторитарна, се превръща

...
Турция, която е все по-агресивна, амбициозна и авторитарна, се превръща
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс“: Турция се превръща в „слона в стаята“ за НАТО

Турция, която е все по-агресивна, амбициозна и властническа, се трансформира в ”слона в стаята ” за НАТО, само че това е въпрос, който малко на брой желаят да разискват, настояват европейски дипломати, написа в. ”Ню Йорк таймс ”, представен от Българска телеграфна агенция.
Въпреки че е член на алианса, Турция купува съветски средства за противовъздушна защита, а настъпателната й политика във връзка с Либия и енергийните й упоритости едвам не доведоха до въоръжени спорове с Франция и Гърция в последно време.

Турция, която е в НАТО от 1952 година, е прекомерно огромна, мощна и стратегически значима, с цел да разреши открита борба, допускат чиновници от алианса.

Турция отхвърля всевъзможни рецензии против своето държание като неоправдани. Някои посланици в НАТО обаче считат, че сега тя съставлява намерено предизивкателство за демократичните полезности на алианса и груповата му защита, отбелязва американското издание.

Една по-агресивна, националистическа и религиозна Турция е във все по-голямо недоразумение със своите западни съдружници по отношение на Либия, Сирия, Ирак, Русия и енергийните запаси в Източното средиземноморие. Уклонът й към властническо ръководство след 17 години властване на президента Реджеп Тайип Ердоган също тревожи останалите страни от НАТО.

" Става мъчно Турция да бъде разказана като съдружник на Съединени американски щати ", споделя външнополитическият консултант и някогашен помощник-държавен секретар на Съединени американски щати Филип Гордън.

Въпреки това Турция получава независимост на деяние, считат анализатори, а пътят й е разчистен от неналичието на поредно американско управление, изостряна от презрението на президента Доналд Тръмп към НАТО и явното му удивление от Ердоган.

" Не може да се каже каква е политиката на Съединени американски щати към Турция и даже не може да се разбере къде е Тръмп ", споделя Гордън, съгласно който " това е огромна алтернатива за политиката на Съединени американски щати, по която наподобява, че имаме стратегически различия за съвсем всеки въпрос ".

Но това не се отнася единствено за Съединени американски щати. Европейският съюз и Организация на обединените нации също нямат ясна политика за Турция, споделя някогашният американски заместник-помощник държавен секретар Аманда Слоут.

Тези стратегически различия се умножават. Те включват поддръжката на Турция за разнообразни въоръжени групи в Сирия; покупката й през 2019 година на съвременна съветска система за противовъздушна защита макар острите възражения на Съединени американски щати и други страни от НАТО; осъществяваното от нея нарушение на оръжейното ембарго в Либия; нападателните й сондажи в Източното средиземноморие; демонизирането на Израел от нея; и това, че тя от ден на ден употребява спонсорирана от страната дезинформация.

Но общата примирителност на чиновниците на НАТО към Турция не е от помощ, споделят анализатори, акцентирайки генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, чиято работа е да поддържа единството на включващия 30 страни съюз, само че който е считан за прекомерно търпелив към деянията на неприятно държание както на Съединени американски щати, по този начин и на Турция, акцентира " Ню Йорк таймс ".

Мнозина разглеждаха Турция като сдържан либерален модел по време на Арабската пролет преди десетилетие, само че тя е друга страна при ръководството на Ердоган, който активизира по-религиозните гласоподаватели в провинциалните региони. Турският президент, който е лоялен мохамеданин, стана по-националистически и властническо насочен, изключително след опита за прелом през 2016 година, когато извърши чистка и прати в пандиза доста турски поддръжници на секуларизма, съдии, публицисти и военни командири.

Ердоган дефинитивно скъсва с турския секуларизъм, знак на което е решението му да трансформира храма " Света София " от музей още веднъж в джамия. Той настоятелно преследва неоосмански упоритости в района и омаловажава по-стари съюзи, с цел да отстоява турските ползи.

За НАТО " в този момент въпросът е дали Турция към момента е западна страна и споделя нашите полезности ", споделя Слоут.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР