Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена

...
Турция и Украйна подписаха споразумение за възстановяване на инфраструктура, разрушена
Коментари Харесай

Споразумение от днес: Турция ще възстановява пътища и мостове в Украйна -

Турция и Украйна подписаха съглашение за възобновяване на инфраструктура, разрушена от войната. Подписването се състоя по време на диалозите сред украинския президент Володимир Зеленски и турския президент Реджеп Ердоган в Лвов, заяви пресслужбата на украинския президент.

" Турция е наш стратегически съдружник. Благодарни сме на нашите турски сътрудници за готовността им да сътрудничат за възобновяване на разрушената от Русия инфраструктура. Турският бизнес има богат опит в строителството на пътища и мостове, по-специално мостовете в Запорожие и Кременчуг, и се е утвърдил като благонадежден сътрудник. Затова чакаме, че напълно скоро ще стигнем до съответни на практика резултати от взаимното възобновяване ", - сподели украинският министър на инфраструктурата Александър Кубраков.

Първият обсъждан план е възобновяване на мост в село Романовка в Киевска област, който свързва Буча и Ирпин с Киев. Това е регионът в който бяха осъществени доста зверства на съветски бойци над цивилното население.

В близко бъдеще ще бъде основана взаимна украинско-турска работна група за възобновяване, която ще създаде механизми за привличане на турски вложения в съответни планове - се споделя в отчета.

Зеленски съобщи, че визитата на турския президент в Украйна е мощен сигнал за поддръжка от страна на такава мощна страна. По думите му по време на срещата двамата с Ердоган са разискали опцията за възстановяване на самодейността за кулоар за експорт на украинско зърно, обстановката към Запорожската атомна електроцентрала, " нуклеарния шантаж " от страна на Русия, " съветската кражба на зърно ", както и въпроси на съдействието в региона на защитата.

Споразумението беше подписано от министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков и министъра на търговията на Турция Мехмет Муш.

Документът планува сред двете страни да бъде основана оперативна група за възобновяване на Украйна. Групата ще координира реконструкцията на уреди от обществено и икономическо значение в страната като пътища, мостове, водна и електрическа инфраструктура, лечебни заведения и учебни заведения.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР