Турция и Севернокипърската турската република (СКТР) отхвърлиха и разкритикуваха “необвързваща”

...
Турция и Севернокипърската турската република (СКТР) отхвърлиха и разкритикуваха “необвързваща”
Коментари Харесай

Турция отхвърли резолюцията на ЕП, била „необвързваща”

Турция и Севернокипърската турската република (СКТР) отхвърлиха и разкритикуваха “необвързваща” резолюция на Европейския парламент (ЕП) по Вароша (Мараш) и други кипърски въпроси, заяви „ Сабах”, съобщи БГНЕС.

„ Отхвърляме напълно необвързващата резолюция, призната от (членовете на Европейския парламент) по отношение на нашата страна и СКТР,” съобщи в изказване представителят на външно министерство Хами Аксой. Подчертавайки, че Турция изцяло поддържа изказването, направено от председателството на СКТР по въпроса, Аксой сподели, че това решение ”още един път показва какъв брой откъснат от действителността и преднамерен е Екологичен потенциал по кипърския въпрос”. Ако Европалнаментът резервира този метод и нрав, няма да е допустимо органите на Европейския съюз да допринесат градивно за решаването на кипърския въпрос, предизвести той.

Турция продължава да приканва Екологичен потенциал и Европейски Съюз да осъзнаят действителностите на острова и да вземат поради наличието на кипърските турци, както и да изпълнят уговорките на Европейски Съюз, поети през април 2004 година към кипърските турци, акцентира дипломатът. Аксой означи, че Турция ще продължи да пази както личните си права, по този начин и правата на кипърските турци, като в същото време добави, че Анкара ще продължи напъните си за разговор и договаряния. Европейският парламент изиска от Турция да анулира решението си да отвори още веднъж част от Вароша и да възобнови договарянията, ориентирани към разрешаване на кипърския проблем въз основата на двуобщностна, двузонална федерация. Той прикани също по този начин Европейски Съюз да наложи наказания против Анкара.

Междувременно управлението на непризнатата Севернокипърска турска република също разкритикува резолюцията поради „ игнорирането на съществуването на кипърските турци “ и „ несправедливото обвиняване към Турция “. Отбелязвайки, че Вароша се намира на територията на СКТР, президентството сподели, че само Северен Кипър има право на мнение по отношение на решенията, взети по този въпрос. Според управляващите в Северен Кипър, по този начин наречената “загриженост на Екологичен потенциал по отношение на статута на правата на собственост” изкривява истината, защото резолюциите на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации (ССООН) плануват връщането на парцели във Вароша на някогашните им притежатели.

В изказването се споделя, че пропагандата на гръцко-кипърската администрация има за цел да попречва достъпа на хората до личните им недвижими парцели. СКТР разкритикува Европа, че заема пристрастна позиция и пренебрегва съществуването на кипърските турци на острова. През октомври турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи откриването на туристическия квартал „ Вароша” на град Фамагуста в Кипър, който беше затворен през последните 46 години.

Туристическият курорт Вароша (турско име Мараш) във Фамагуста е затворен за обществеността от 1974 година след окупацията на част от Кипър от турски войски и разделянето на острова. Вароша е предпазен с резолюция на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации от 1984 година, която гласи, че празният град може да бъде населяван единствено от коренните му поданици. През февруари тази година представители на Турция и непризнатата Турска кипърска република оповестиха желанието си да сключат ново съглашение. Повторното му отваряне провокира гневни реакции в Никозия и Атина и провокира паника в Брюксел поради появяването на нов източник на напрежение сред Турция и Кипър.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР