Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха историческа

...
Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха историческа
Коментари Харесай

Сделката на Турция и Русия за Сирия - какво договориха Путин и Ердоган?

Турция и Русия се споразумяха за това, което нарекоха " историческа договорка ", целяща да държи кюрдските сили надалеч от границата на Сирия с Турция, съобщи БГНЕС.
За Турция това значи опазване на контрола над областите, добити за сметка на кюрдите, до момента в който за Русия силите ѝ, наред със сирийските, ще управляват останалите.
Един от главните аспекти на договорката, който подсигурява параметрите ѝ, е да има взаимни турско-руски патрули по границата на югоизточните ни съседи.
Какво беше уговорено?
Турция е завзела линия земя с дължина 120 км сред градовете Рас ал Айн до Тал Абияд, с цел да сътвори " безвредна зона " за преселване на до 2 000 000 бежанци, които сега са в Турция. Русия се съгласи да позволи интервенцията на Турция, премахвайки риска от спор сред двете страни.
В общото изказване на Русия и Турция се споделя, че кюрдските сили " ще бъдат отстранени " от градовете Манбидж и Тал Рифат - и двата се намират отвън зоната на военната интервенция..
Съгласно проекта, Русия ще провежда взаимни патрули с Турция в елементи от северна Сирия, с цел да подсигурява, че кюрдските сили няма да се върнат в региони покрай границата на Сирия с Турция. Това наблюдаване ще стартира още в този момент. Съвместните съветски и сирийски патрули в региони, в които турските сили не работят, също ще стартират в сряда.
Кюрдите получават още 150 часа, с цел да се отдръпват на дълбочина 32 км. от границата с Турция. Това стана, откакто турският президент Реджеп Ердоган установи завършек на времето за евакуиране на кюрдските милиции, контрактувано със Съединени американски щати - 5 дни.
Ердоган съобщи, че Съединени американски щати не са " изпълнили изцяло обещанията за договорка в Сирия " и добави, че Анкара е подготвена да предприеме " нужни стъпки ".
В рамките на съглашението турското министерство на защитата следи процеса на евакуиране на сили от кюрдските елементи от ПКК от 30-километровата " безвредна зона ", наложена от Анкара. Според Турция, 136 автомобила са напуснали региона през този интервал.
" Всички терористи, срещнати след приключване на прекратяването на огъня, ще бъдат убити. Нашето право на самоотбрана против тормоз и нарушавания постоянно е годно ", заяви турското министерство на защитата. То съобщи, че през 120-часовия интервал са осъществени 42 нарушавания на примирието. Анкара предизвести и, че договорката с Русия не значи смяна на съглашението със Съединени американски щати.
Каква е цената?
Организация на обединените нации споделя, че над 176 000 души, в това число съвсем 80 000 деца, са били разселени през последните две седмици в Североизточна Сирия, където живеят към 3 000 000 души.
Около 120 цивилни са починали в борбата, дружно с 259 кюрдски бойци, 196 подкрепени от Турция сирийски бунтовници и седем турски бойци, съгласно Сирийската обсерватория за правата на индивида (SOHR), основана в Обединеното кралство група за наблюдаване. 12 цивилни също са убити при набези на ПКК на турска територия, гласи информация от Турция.
Сделката сред Турция и Русия идва откакто Съединени американски щати оповестиха ненадейно и ненадейно отдръпване от сирийските територии и анализаторите виждат това като циментиране на турското и съветското въздействие в района. Часове след оповестяването на договорката, Турция съобщи, че ще приключи " Извор на мира " и няма потребност да възобновява настъплението си, което беше арестувано заради преустановяване на огъня, защото кюрдските бойци се отдръпнаха от турската " безвредна зона ". Коалицията, ръководена от Съединени американски щати, разчита на сили, водени от кюрдските войски, с цел да се бият с бойците на Ислямска страна (ИС) в Северна Сирия през последните четири години, само че те са доминирани от кюрдските милиции за отбрана на популацията (YPG), които Турция вижда като терористична организация.
Същевременно, формален Кремъл заяви, че сирийският президент Башар Асад е благодарил на съветския си сътрудник Владимир Путин и " изрази цялостната си поддръжка за резултатите от работата, както и за готовността на сирийските гранични чиновници, дружно с съветската военна полиция, да стигнат до сирийско-турската граница ". Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков, съветският президент е подчертал в телефонен диалог с Асад, че в последна сметка главната задача е да се възвърне териториалната целокупност на Сирия и да продължат взаимните старания по политически път, в това число работа в границите на Конституционния комитет.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР