Турция и Либия подновиха ангажимента си към спорна морска сделка,

...
Турция и Либия подновиха ангажимента си към спорна морска сделка,
Коментари Харесай

Турция отново заяви претенции за спорна зона в Източно Средиземно море

Турция и Либия възобновиха уговорката си към противоречива морска договорка, подписана през 2019 година, когато либийският министър председател Абдулхамид Дбейба бе на първото си публично посещаване в Анкара, заяви Франс прес, представена от БГНЕС.
" Меморандумът за съгласие, който подписахме с Либия по отношение на морската пълномощия, обезпечи националните ползи и бъдещето на двете страни. Потвърдихме уговорката си по този въпрос, " сподели турският президент Реджеп Тайип Ердоган. 
 Гърция и Либия заровиха томахавката между тях Гърция и Либия " заровиха томахавката " между тях
Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис още веднъж отвори посолството на страната в Либия, призовавайки за възобновяване на връзките, ко...
Целта на договорката е основаването на 200 благи необятна икономическа зона сред Турция и Либия в района на богатото на природен газ Източно Средиземноморие сред 28-ия и 32-ия меридиан, подсигурявайки ползите на двете страни и давайки зелена светлина за взаимни проучвателни интервенции. В договорката се споделя, че това е " неоспорим турски континентален шелф ". С това Анкара цели да " обезврежда " гръцкия остров Кастелоризо, по този начин и Кипър, доколкото Гърция не е делимитирала изключителната си икономическа зона (ИИЗ) с Република Кипър.
Меморандумът утвърждава правата на Турция в региона при едностранни опити за сондаж на трети страни, като обяснява, че турската република Северен Кипър също има право да експлоатира запаси в региона. В подмяна на това либийското държавно управление получава военна поддръжка от Анкара. Съответно, това съглашение твърдо не се признава от Гърция и е обект на бурни разногласия с Турция и по линия на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР