Турция и Израел назначават посланици за първи път от четири

...
Турция и Израел назначават посланици за първи път от четири
Коментари Харесай

Турция и Израел искат да поправят взаимоотношенията си, възстановяват дипломатически отношения

Турция и Израел назначават посланици за първи път от четири години в опит да заздравят връзките си със съседите си в нестабилния район, предава Financial Times.

Връзките сред двете средиземноморски народи са обтегнати повече от десетилетие.

Президентът на Турция Реджеп Ердоган, от дълго време подлага на критика отношението на Израел към палестинците. Турция и Израел за финален път изгониха взаимно посланиците си през 2018 година поради убийството на десетки протестиращи в Газа от израелски бойци на годишнината от основаването на израелската страна.

Но Ердоган се пробва да възвърне връзките в Близкия изток, откакто настоятелната му външна политика го сложи в несъгласие с доста арабски страни и западни съдружници, като утежни дългогодишната икономическа рецесия като накара доста вложители да заобикалят страната.

През последните месеци той обезпечи обещания за милиарди долари вложения, откакто се сдобри с районните противници Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Това ще помогне за стимулиране на турската стопанска система преди изборите идната година. Ердоган се свърза и с други свои съперници, измежду които Египет и Армения, с цел да поправи връзките си и с тях.

Израел и Турция започнаха договаряния за възобновяване на връзките по-рано тази година, когато президентът Исак Херцог стана първият израелски държавен глава, посетил Турция от 14 години. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу сподели в сряда, че страната скоро ще разгласи името на своя дипломат в Тел Авив.

„ Повторното назначение на посланици е значимо за развиването на двустранните връзки. От друга страна, ние ще продължим да пазиме правата на Палестина, Йерусалим и Газа “, сподели той пред кореспонденти. „ Важно е нашите послания за това да бъдат предадени непосредствено на равнище посланици в Тел Авив. “

В изказване на израелския министър председател Яир Лапид се споделя, че възобновяване на връзките с Анкара ще насърчи районната непоклатимост и икономическия напредък, защото той работи за „ подсилване на позицията на Израел пред света “.

Израел построи дипломатически връзки с ОАЕ, Бахрейн и други арабски страни през последните години - страни, които споделят интереса да лимитират Иран.

Саудитска Арабия обаче отхвърли да се причисли към Авраамовите споразуменията от 2020 година Кралството, което се счита за страж на най-свещените места на исляма и водач на мюсюлманския свят, настоя Израел да уреди спора си с палестинците, преди да може да възстановява връзките. Но този месец Рияд отвори въздушното си пространство за полети до и от Израел за първи път.

По-рано Ердоган сподели, че желае да си сътрудничи с Израел за подводен водопровод за превозване на газ през Турция до Европа като континент, който се стреми да диверсифицира енергийните си доставки от Русия след нахлуването в Украйна. Турция също е била в спор с Израел, Гърция, Кипър и Египет по отношение на правата върху евентуални находища на природен газ в Средиземно море.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР