Турция и Европейският съюз влязоха в сблъсък в понеделник заради

...
Турция и Европейският съюз влязоха в сблъсък в понеделник заради
Коментари Харесай

ЕС е срещу превръщането на Света София в джамия

Турция и Европейският съюз влязоха в конфликт в понеделник поради решението на Анкара да промени статута на „ Света София “ от музей в джамия, заяви вестник Kathimerini.
След първата си среща от месеци, 27-те външни министри на страните от Европейски Съюз обявиха, че " осъждат решението на Турция да трансформира в джамия подобен емблематичен монумент като " Света София ", съобщи шефът на Европейски Съюз по външните работи Жозеп Борел.
" Това решение неизбежно ще подхрани недоверието, ще насърчи подновяването на разделянето сред религиозните общности и ще подкопае нашите старания за разговор и съдействие ", сподели Борел след срещата на външните министри на Европейски Съюз.
Ръководителят на европейската външна политика добави, че има „ необятна поддръжка да бъдат призовани турските управляващи незабавно да обмислят и анулират това решение “.
Говорителят на гръцкото държавно управление Стелиос Пецас съобщи в понеделник, че Европейски Съюз е " изправен пред предизвикателство и засегнатост " от страна на Ердоган.
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу от своя страна отхвърли интернационалната интервенция по решението „ Света София “ да бъде превърната в джамия.
" Света София беше оставена в завещание като джамия и би трябвало да бъде употребена като джамия ", сподели Чавушоглу пред държавния ефирен канал TRT. " Ние изрично отхвърляме мненията, които съставляват интервенция в суверенните права на Турция. "
Вижте още:
Анкара видя " Света София " като част от националния суверенитет на Турция
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР