Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум относно кандидатурите на скандинавските ...

Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум относно кандидатурите на скандинавските

НАТО: Има споразумение с Турция за приемане на Швеция и Финландия

Турция, Финландия и Швеция подписаха меморандум по отношение на кандидатурите на скандинавските страни за участие в НАТО след четиристранни диалози в Мадрид.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президентът на Финландия Саули Ниинистьо и министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон се срещнаха, с цел да обсъдят въпроса и обвързваните с него опасения на Анкара.

Меморандумът беше подписан от външните министри на трите страни - Мевлют Чавушоглу на Турция, Пекка Хаависто на Финландия и Ан Линде на Швеция - в наличието на водачите на трите страни и на Столтенберг.

След церемонията по подписването генералният секретар на НАТО съобщи на конференция, че е " удовлетворен " да разгласи, че трите страни са постигнали съглашение, което проправя пътя за присъединението на скандинавските страни към военния съюз.

" Силно поздравявам подписването на този тристранен меморандум и изрично поздравявам градивния метод, който и трите страни демонстрираха по време на договарянията ", сподели той.

" Финландското и шведското участие в НАТО е положително за Финландия и Швеция, положително е за НАТО и за европейската сигурност. "

Столтенберг добави, че подписаният меморандум дава отговор на опасенията на Турция по отношение на износа на оръжие и битката с тероризма.

Запитан дали Швеция и Финландия ще бъдат поканени да се причислят към НАТО на утрешната среща на върха, той съобщи, че водачите на съюзническите страни ще вземат решение да поканят Швеция и Финландия да се причислят към алианса.

" След тази среща на върха Финландия и Швеция ще бъдат поканени ", добави той и подсети, че в асамблеите на всички страни членки тече развой на ратификация.

Финландия и Швеция също приветстваха съглашението, реализирано след четиристранните диалози.

Отбелязвайки, че това съглашение е скъпо за шведския народ, Андершон съобщи: " Мисля, че е добре, че постигнахме това съглашение за сигурността на Швеция и шведския народ. "

От своя страна Ниинистьо съобщи в Twitter: " Нашият взаимен меморандум акцентира уговорката на Финландия, Швеция и Турция да окажат цялостна поддръжка против заканите за сигурността на всяка от страните. Това, че ставаме съдружници в НАТО, ще ускори още повече този ангажимент ".

Отбелязвайки, че Финландия приема загрижеността на Турция " съществено ", той сподели: " Финландия осъжда тероризма във всичките му форми и проявления. Като член на НАТО Финландия ще се ангажира напълно с документите и политиките на НАТО за битка с тероризма. "

" Радвам се, че завършваме този стадий от пътя на Финландия към участие в НАТО. Сега чакам ползотворни диалози за ролята на Финландия в НАТО с нашите бъдещи съдружници тук, в Мадрид ", добави той.

Швеция и Финландия публично подадоха молби за присъединение към алианса предишния месец - решение, подтикнато от войната на Русия в Украйна.

Но Тюркя, дълготраен член на алианса, изрази възражения против кандидатурите за участие, критикувайки страните, че толерират и даже поддържат терористични групи.

Турция " получи това, което искаше " от диалозите с Швеция и Финландия, съобщи турското председателство в документално изказване, като акцентира, че е контрактувано цялостно съдействие с Турция в битката с ПКК и нейните филиали.

Турция ще бъде солидарна в битката си против всички типове тероризъм, се споделя в известието. Освен това Швеция и Финландия се споразумяха да не поддържат сирийското крило на терористичната организация ПКК - YPG, както и Гюленистката терористична група (FETÖ)./БГНЕС, Анадолска организация

Мадрид / Испания
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg