Турция е провела консултации с британското правителство за закупуване на

...
Турция е провела консултации с британското правителство за закупуване на
Коментари Харесай

Турция е поискала да купи самолетоносач от Лондон, но е получила отказ

Турция е провела съвещания с английското държавно управление за закупуване на нов или използван самолетоносач, само че преговорите не са дали резултат, пише турското англоезично издание Daily Sabah, представено от

Според изданието Middle East Eye (MEE) преговорите са били за закупуване на самолетоносач клас  " Кралица Елизабет ", но съгласно източниците английската страна е отказала. „ Те предложиха да продадат дизайна на самолетоносач и да обезпечат техническа помощ по време на строителството в Турция “, казва един от източниците. Друг пък е оповестил, че „ след консултациите с английското държавно управление Турция реши да построи личен самолетоносач, вместо да го закупи “.

Междувременно английското министерство на интернационалната търговия нито отхвърли, нито удостовери дали са извършени сходни съвещания.

„ Като близки съдружници в НАТО Англия и Турция имат дългогодишни и мощни двустранни връзки в региона на защитата, основани на съдействие и колаборацията “, заяви представител на ведомството, цитиран от MEE в писмен отговор. „ Англия и Турция организират постоянни полемики по редица въпроси, свързани с защитата и сигурността. Ние не разясняваме детайлности от тези дискусии  “, добави представителят.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган неотдавна загатна за някои детайлности за новите военноморски планове на страната, като производството на самолетоносач беше един от тях. Той акцентира, че нов самолетоносач, който ще бъде планиран и създаден в страната, ще издигне Турция до висшата лига във военноморското дело.

Всъщност Ердоган твърди, че Турция възнамерява да създаде личен самолетоносач още от 2017 година  „ До 2022 година Турция би трябвало да реализира самостоятелност от непознатите компании във военната промишленост. Ще произведем личен самолетоносач. Нашата цел е да станем един от водачите на корабостроенето, а самолетоносачът не е идеал за нас “, споделя той тогава.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР