Турция е нанесла няколко въздушни удара срещу кюрдски бунтовници в

...
Турция е нанесла няколко въздушни удара срещу кюрдски бунтовници в
Коментари Харесай

Турция нанесе удари срещу кюрдските бунтовници заради атентата в Анкара

Турция е нанесла няколко въздушни удара против кюрдски бунтовници в Северен Ирак, часове откакто в центъра на турската столица Анкара беше осъществен

Правителството заяви, че са унищожени 20 цели и са " обезвредени " доста бойци от неразрешената Кюрдска работническа партия (ПКК), която е в листата с терористични групи в Турция, Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати. По-рано бунтовническата група удостовери, че гърмежът в Анкара е осъществен от обвързвана с нея група, като един от членовете ѝ се е взривил. Той е имал и съизвършител, който след това е погубен от полицията.

При атентата, осъществен пред постройката на Министерството на вътрешните работи, е умрял минимум един човек, а двама полицейски чиновници са ранени.

Турските въздушни удари в неделя са били ориентирани против пещери, хранилища и бункери, употребявани от ПКК, заяви турското Министерство на защитата. То оповестява, че интервенцията е била " за обезвреждане на ПКК и други терористични детайли, попречване на терористични офанзиви от Северен Ирак против нашето население и нашите правоприлагащи органи и гарантиране на сигурността на нашите граници ".

Кюрдската осведомителна организация Rudaw съобщи, че ударите са били ориентирани към планината Кандил покрай иранската граница, за която се счита, че се употребява от ПКК.

В неделя беше открита и сесията на турския парламент след близо тримесечна пауза. В тирада пред народните представители президентът Реджеп Тайип Ердоган дефинира нападението в столицата като " последния боязън на тероризма ".

" Подлите хора, които се прицелиха в мира и сигурността на нашите жители, не реализираха задачата си и в никакъв случай няма да я реализиран ", сподели той.

Кюрдските бойци са подложени на мощен напън от страна на управляващите. Техните водачи бяха вкарани в пандиза, а Турция организира редица военни интервенции против кюрдски бази на нейна територия и оттатък границите ѝ в Сирия и Ирак.

ПКК е основана в края на 70-те години на предишния век и стартира въоръжена битка против турското държавно управление през 1984 година, като приканва за самостоятелна кюрдска страна в границите на Турция. През 90-те години на предишния век партията отстъпва от настояванията си за самостоятелна страна, като вместо това приканва за повече автономност за кюрдите. Но през 2015 година напрежението сред тях и турските управляващи прерасна в спор, поради който са починали близо 40 хиляди души.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg