Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, за

...
Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, за
Коментари Харесай

Турция обяви, че е изпълнила всички условия за безвизов режим с ЕС

Турция е изпълнила всички 72 критерия на Европейския съюз, с цел да получи правото на безвизово пътешестване в съюза, и е предала нужните документи, съобщи представител на президента Реджеп Тайип Ердоган, представен от международните организации.
Той означи, че договарянето на безвизово пътешестване през 2018 година ще даде нов подтик на връзките сред Турция и Европейски Съюз. Външният министър Мевлют Чавушоглу, представен от " Хюриет ", съобщи, че " топката в този момент е в полето на Европейски Съюз ". Министърът по европейските въпроси Омер Челик означи, че Турция ще съобщи документите си на Европейската комисия " през днешния ден или на следващия ден ".
Чавушоглу разяснява, че Европейски Съюз желае да поддържа връзки, макар проблемите на Анкара с отварянето на нови глави от договарянията за присъединение към Европейски Съюз. " Полезно е да продължим съдействието си по въпроси като подобряването на митническия съюз, визовата либерализация, сигурността, миграцията и други тематики ", добави той.
По-рано в изявление за в. " Ди Велт " българският министър на външните работи Екатерина Захариева означи, че през последните няколко седмици е получила сигнали от Анкара, че и оставащите пет от общо 72 условия за безвизов режим ще бъдат изпълнени, като в това число ще бъде променено и оспорваното антитерористично законодателство.
На концепцията за унищожаване на визите за турски жители бе даден подтик при започване на 2016 година като част от по-широката договорка с Анкара за прекъсване на притока на сирийски бежанци в Гърция. Според първичния проект визите трябваше да бъдат анулирани до края на 2016 година, само че проваленият опит за боен прелом през юли промени графика. В резултат от чистката десетки хиляди хора бяха задържани и уволнени. Въпросът докара до раздор в връзките сред Европейски Съюз и Анкара.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР