Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За

...
Турция е един от приоритетните външнотърговски партньори на България. За
Коментари Харесай

България отбелязва рекорден стокообмен с Турция през 2022 г.

Турция е един от предпочитаните външнотърговски сътрудници на България. За 2022 година стокообменът е рекорден – над 7.3 милиарда евро. За миналата година вносът от Турция пораства с над 50%, а българският експорт бележи растеж от над 30 %.

Това разгласи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев, който откри българо-турски бизнес конгрес в Бургас, проведен от Изпълнителната организация за поощряване на дребни и междинни предприятия (ИАНМСП) към Министерство на нововъведенията и растежа (МИР). На събитието вземат участие посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок, кметът на Бургас Димитър Николов, Областният шеф Мария Нейкова и представители на над 320 компании от двете страни.

Министърът на нововъведенията и растежа посочи, че връзките с Турция означават самобитен връх, което се дължи на мощната политическа воля. Той подсети, че преди няколко месеца на среща на най-високо равнище сред президентите на двете страни – Радев и Ердоган, е контрактувано историческо съглашение.

„ Фокусът беше енергетика, само че това ни даде един подтик и подтик, който да използваме и за развиването на икономическите връзки “, сподели той.
Министър Пулев добави, че организирането на капиталов конгрес в Истанбул през януари, на който участваха трима български министри, седем кметове и над 200 делегата, е друго значимо доказателство за мощната политическа воля за задълбочаване на взаимоотношенията.

В речта си той изрази взаимност и дълбоки съболезнования към жертвите на опустошителното земетресение в Южната ни съседка и напомни, че България е била първата страна, която е съумяла да активизира всички запаси, с цел да помогне на един другарски народ. „ Още в първите часове от нещастието бяха изпратени експерти на терен, както и филантропична помощ. Турция е другарска страна и дружно можем да реализираме доста “, бе безапелационен той.

Министърът на нововъведенията и растежа съобщи още, че директните турски вложения в България са над 1 милиарда евро, а директните и индиректни доближават – 2,5 милиарда евро. По думите му, над 2200 компании с турски капитали оперират в страната ни, като в някои български райони те са най-големите работодатели.

„ Имаме цел стокообменът с Турция да се усили с още 30 % “, разгласи министърът и уточни четири съществени дейности по какъв начин това да бъде реализирано.
Той подчертава преди всичко върху дейната работа от МИР по структурните фондове и Плана за възобновяване за обезпечаване на средства на дребните и междинни компании. „ Активираме по най-бързия метод запас под формата на безплатна помощ по линия на европейските средства “, сподели той. По думите му, над 2500 компании са подкрепени по първите две отворени ограничения от Плана, а сега фирмите могат да аплайват по процедурата за ВЕИ за лично ползване. Пулев посочи, че още към 10 процедури по ПВУ и структурните фондове ще бъдат отворени по линия на МИР до края на годината, като една от тях ще бъде и за Индустриални зони.

„ Успяхме да активираме всички структури към МИР като Фонд на фондовете, който получи мандат да ръководи над 1,2 милиарда лева за нови принадлежности по новата стратегия Конкурентоспособност, посредством които ще бъдат подкрепени бизнесмени и ББР, които ще основат профилирани принадлежности за мостово финансиране в разнообразни браншове като земеделие и за Индустриални зони “, уточни министърът.
„ Отваряме нови благоприятни условия за продан на дипломиран личен състав “, сподели той. По думите му, това е една от главните тематики с турските вложители. Пулев посочи, че МИР е основало опция за подпомагане за бърза обработка и издаване на така наречен „ Синя карта “, която разрешава на най-малко 10 индивида висококвалифицирани експерти от страни отвън Европейския съюз за период до 5 години да работят в България.

Министърът разгласи, че МИР издава и „ Стартъп Виза “, която е ориентирана към новаторски планове и дава един омекотен режим на вписване на вложители отвън Европейски Съюз, които желаят да развиват новаторски или високотехнологичен бизнес у нас.

Пулев уточни и подписването на основни съглашения за партньорство, които са съдействали за активизиране на двустранните стопански връзки. „ БАИ подписа Меморандуми за партньорство с две Индустриални зони в Истанбул за задълбочаване на икономическите връзки сред страните “, напомни той.

По време на днешния бизнес конгрес министър Пулев и посланикът на Турция у нас Н.Пр. Айлин Секизкьок участваха в подписването на Меморандум за съгласие сред ИАНМСП и Организацията за развиване на дребните и междинните предприятия в Турция (KOSGEB), който ще насърчи взаимоотношенията на МСП от двете страни.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР