Турция започна военна операция в Северна Сирия, за да отговори на надвиснала

Турция започна военна операция в Северна Сирия, за да отговори на надвиснала ...

Турция оправда военната операция в ООН като борба срещу тероризма.Турция започна военна операция в Северна Сирия, "за да отговори на надвиснала терористична заплаха" и ще атакува само терористи. Това пише турският посланик в ООН Феридун Синирлиоглу в писмо до председателя на Съвета за сигурност на ООН, информира ТАСС, цитирана от news.bg.

``
реклама

Днес Съветът за сигурност ще проведе извънредно заседание във връзка със започналата вчера турска операция срещу сирийските кюрди в Сирия.

"Турция започна Операция "Източник на мир" на 9 октомври 2019 г. в съответствие с правото на самоотбрана, очертано в Член 51 от Хартата на ООН, за да отговори на надвиснала терористична заплаха, да гарантира сигурността на Турция по границата, да неутрализира терористите, като се започне от районите по границата до турската територия и освободи сирийците от тиранията на сирийския клон на ПКК (Кюрдската работническа партия), PKK/PYD/YPG, както и от ДАЕШ", пише турският дипломат.

Посланикът подчертава, че "националната сигурност на Турция е под пряка и непосредствена заплаха от терористични организации, които действат източно от Ефрат в Сирия".

В писмото се изразява съжаление, че "преговорите със САЩ за създаване на безопасна гранична зона от терористите в Североизточна Сирия по границата на Сирия и Турция в отговор на легитимните притеснения в сферата на сигурността на моята страна остават неубедителни въпреки доброжелателните ни усилия".

Дипломатът отбелязва, че операцията е насочена само към терористите и техните скривалища, убежища, места, оръжията, автомобилите и оборудването.

В писмото се уверява, че са взети предпазни мерки за избягване на цивилни жертви.

В сряда Анкара започна нова военна операция в Северна Сирия. Целта е създаване на буферна зона в Северна Сирия, където да бъдат върнати 3 милиона сирийци. Дамаск определи операцията като агресия. Франция, Германия, Великобритания, Белгия и Полша призоваха за среща на Съвета за сигурност на ООН при закрити врата, която ще се проведе днес.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на [email protected]tel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
-->-->-->-->``
рекламаКоментариКоментирай чрез FacebookЗа да пишете коментари, моля регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар: