Турците май губят доверие във валутата си.Изправени пред растящата инфлация

...
Турците май губят доверие във валутата си.Изправени пред растящата инфлация
Коментари Харесай

Турците масово разпродават лири

Турците май губят доверие във валутата си.

Изправени пред растящата инфлация и съвсем нулева възвръщаемост по лихвите в локална валута, семействата и фирмите в най-голямата близкоизточна стопанска система са обменили близо $18 милиарда от техните лири в долари и евро от септември 2018 година насам, написа Bloomberg.

Така делът на задгранична валута, държан от турците, подскача до цели 47 % от общите депозити - най-високото равнище от най-малко 13 години насам. Това е знак за настъпващата доларизация на стопанската система - отбрана против обезценяването и инфлацията - която стартира през 2011 и не губи инерция, макар напъните на централната банка.

През септември централната банка увеличи лихвите нападателно, с цел да спре разпродажбите на лири и съумя - турската валута възвърне към една трета от цената си против $ от рекордното дъно през август.

В момента лихвите по депозити в лира са 21,1 %, спад от 600 базисти пункта от септември насам. В същото време обаче инфлацията през януари е 20,15 %, леко изстудяване от 15-годишния връх от 25,2 %, реализиран през октомври. Така действителната рента е едвам под 1 %.

Освен това съществуват терзание, че ограниченията, които държавното управление подхваща, с цел да успокои растежа на цените, са единствено краткотрайни и задачата им е да покажат резултат единствено на хартия преди изборите през март, вместо да се борят с същинските проблеми.

През последните месеци турските управляващи глобяваха търговци на храни поради нараствания в цените. А държавното управление реши да извади медиаторите от търговията на зеленчуци в огромните градове, като ги купува непосредствено от земеделците и ги продава на по-ниски цени.

 

money.bg

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
``
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР