Турското външно министерство осъди днес решение на висш съд в

...
Турското външно министерство осъди днес решение на висш съд в
Коментари Харесай

Турция критикува решението на Гърция да даде убежище на един от избягалите турски военни

Турското външно министерство осъди през днешния ден решение на върховен съд в Гърция, който даде леговище на някогашен турски военнослужещ, упрекнат от Анкара, че е взел участие в несполучливия опит за прелом през 2016 година, съобщи Анадолската организация.

Министерството съобщи в известие, че вчерашното решение на Държавния съвет, висшият административен съд на Гърция, " в нарушаване на интернационалното право е дало леговище на пучиста Сюлейман Йозкайнакчъ ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Вчера съдът отхвърли опит на гръцкото държавно управление да блокира предходно решение на комисията за предоставяне на леговище, която дада леговище на Сюлейман Йозкайнакчъ. Очаква се това решение да повлияе на хода на молбите и на останалите седем турски военни, които избягаха в Гърция след несполучливия опит за прелом, показва в. " Катимерини ".

В известието се отбелязва, че с това решение " Гърция се утвърждава пред интернационалната общественост като страна, която пази и укрива пучисти ". " Ние изрично осъждаме това решение, което надълбоко наскърбява съзнанието на турската нация ", акцентира министерството.

Същевременно турският министър за Европейски Съюз Йомер Челик също подлага на критика решението. " Това е най-срамното решение, което може в миналото да бъде издадено (...) Съдебната система в членката на Европейски Съюз Гърция реши да отбрани терористите, които започнаха опит за прелом за да разрушат демокрацията в Турция ", написа Челик в Туитър съгласно в. " Хюриет дейли нюз ".

Осемте турски военни избягаха в Гърция с хеликоптер. Турция изиска да бъдат екстрадирани, с цел да ги съди за присъединяване в опита за прелом, само че през януари предходната година съдът в Атина отхвърли настояването, след което турците подадоха молби за леговище.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР