Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу нападна в петък американския посланик

...
Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу нападна в петък американския посланик
Коментари Харесай

Турция обвини посланика на САЩ, че подготвя цветна революция

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу атакува в петък американския дипломат Джеф Флейк даже не с рецензия, а с същинско мъмрене. „ Махнете мръсните си ръце “, настоя министърът. Гневът му беше подбуден от опитите на Флейк да се намеси във вътрешните работи на страната. По-специално, посланикът на Съединени американски щати постоянно организира инструктажи опозиционните водачи няколко месеца преди изборите. Какво прави Вашингтон в Турция?

Турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу, който е и дълготраен съдружник на президента Ердоган, счита, че американският дипломатически корпус води антитурска политика от десетилетия. „ Всеки американски дипломат си задава въпроса: „ Как ли мога да навредя на Турция? “. Това е едно от най-големите несгоди на Турция от доста години. Събира други посланици и се пробва да им дава препоръки ”, възмути се министърът.

Според Сойлу американските дипломати вършат същото и в други страни в Европа - пробват се подмолно да управляват непознатите страни. „ Не се тормозете, европейците няма да се разстроят от това. Те знаят, че е истина. Мислеха, че могат да моделират Турция, само че един човек скапе играта им, Реджеп Тайип Ердоган “, добави Сойлу. „ Ясно знам какво вършиме, какви стъпки предприемате, по какъв начин желаете да разбуните Турция. Махнете мръсните си ръце, ухилените си лица с маски надалеч от Турция “, съобщи вътрешният министър.

Важно е да се означи, че афектираният от министъра Джеф Флейк не е елементарен кариерен посланик. Преди да бъде назначен за дипломат, той е бил сенатор от Аризона, сътрудник на известния и починал Джон Маккейн (избран от един и същи щат). Флейк получи назначението си от президента демократ Байдън, макар че принадлежи към републиканците.

А абсурдът, който провокира толкоз прочувствена тирада на Сойлу, породи тази седмица в Истанбул: там бяха затворени консулствата на шест страни по едно и също време - Холандия, Германия, Франция, Швеция, Швейцария и Англия. Причината за затварянето е предизвестие за заплаха от терористични офанзиви, отправено от посолството на Съединени американски щати. Вярно, по някаква причина самите американци не се затвориха. Според посолството вероятността от терористични офанзиви се е нараснала след общественото изгаряне на Корана в европейските страни.

Мехмет Перинчек, професор в Истанбулския университет, счита, че предизвестието за терористичните офанзиви, отправено от американците, в действителност единствено по себе си се е трансформирало в опасност за осъществяване на терористична офанзива в Турция. „ Те загатват, че самите те са подготвени още веднъж да взривят бомба в центъра на Истанбул, както към този момент се случи през ноември на основната туристическа улица на нашия град. Съединени американски щати постоянно употребяват бойци от ПКК, когато би трябвало да дестабилизират Турция “, споделя професорът. „ Наскоро полуофициалното вашингтонско списание “Форин Полиси ” излезе със публикация, която предсказва, че в случай че Ердоган завоюва изборите в Турция, Турция ще се трансформира в „ езеро от кръв “. Публикацията излезе седмица преди американското посолство да " разгласи " офанзивите. Всичко това се случва на фона на отхвърли на Анкара да допусне шведите в НАТО. Отношенията ни с централата на Алианса са доста обтегнати. Остават три месеца до президентските и парламентарните избори. Правя следния извод: американците започнаха да всяват безпорядък в Турция, с цел да основат удобна почва за победа на прозападната съпротива “, споделя истанбулският специалист.

Строго видяно, държанието на непознатите дипломати е от сферата на активност на Министерство на външните работи, а не на Министерство на вътрешните работи. Колегата на Сойлу, външният министър Мевлют Чавушоглу, привика западните посланици в петък и също ги порица, само че с по-меки тонове. Ако Сойлу непосредствено разобличи Флейк за уредник на демарша с всеобщото закриване на дипломатически задачи, то Чавушоглу се изрази по-заобиколно: видите ли, Анкара знае, че „ някои страни приканват други да се причислят към тази акция “.

„ Ако бяха съдружници, щяха да ни предупредят за идни закани. Ако има терористична опасност, не би трябвало ли да ни осведомят? Попитахме нашето Министерство на вътрешните работи и разузнаването. Нямало е съответен продан на информация. Смятаме, че тези затваряния са умишлени “, сподели Чавушоглу.

Според турските медии в Министерство на външните работи са били привикани ръководителите на девет задачи: с изключение на упоменатите, това са посланиците на Белгия, Италия и Съединени американски щати. На всички им е казано, че сигурността на дипломатическите институции в Турция се обезпечава въз основа на интернационалните съглашения, че е належащо да се сътрудничи в битката с тероризма и че методът, общопризнат от западните страни, " обслужва ползите на терористите ".

Коментирайки всеобщото затваряне на консулствата в четвъртък, Сойлу сподели, че Америка и Западът не желаят Турция да бъде самостоятелна и свободна. „ Те започнаха тази психическа война в деня, в който обявихме, че планираме да приемем 60 милиона туристи и получихме 46 милиарда $ доходи от туризъм “, напомни министърът.

Сойлу добави, че нито една от страните, които намерено са заявили вероятността от терористични офанзиви, не се е свързала с турските правоприлагащи органи.

Според Сойлу западните дипломати, които преди този момент не са съумели да изведат „ хората, от които се нуждаят “ от турските затвори, са решили да извършат юридическа интервенция против Турция, само че в този момент се пробват да приложат терористична. Министърът транспарантно загатна, че самите западни разследващи служби приготвят терористична офанзива в Истанбул. Според него шпионин на една страна е " предложил работа " на хора в Турция. „ А в случай че ние се опитаме да създадем същото, ще бъдем оповестени за терористична страна “, сподели Сойлу. Според него по случая са " арестувани 15 души и са задържани петима ".

„ Знаем кой храни терористичните организации. Съединените американски щати хранят ПКК. Години наред оказват помощ с пари, логистика, хора ”, сподели министърът.

Директорът на Центъра за проучване на модерна Турция към Института по източни проучвания на РАН Амур Хаджиев счита всеобщото закриване на консулства за демарш персонално против турския водач. „ Така Западът показва враждебността си към Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развиването. Сега стана известно, че американските конгресмени желаят да обвържат доставката на изтребители F-16 на Анкара с анулацията на турското несъгласие върху присъединението на Швеция и Финландия към НАТО. Отношенията на Анкара с Европейски Съюз и Съединени американски щати в този момент са напрегнати. Но след изборите през май Западът желае да върне Турция в своята сфера на въздействие, да ѝ върне статута на собствен плацдарм в Близкия изток “, споделя Хаджиев.

„ Сега пъстрата турска съпротива се сплоти и този съюз към този момент разгласи своите предизборни обещания, проекти, измежду които е доближаване със Запада. Кемал Кълъчдароглу, водач на главната опозиционна мощ, Републиканската национална партия, се среща постоянно с дипломат Флейк, както и представители на другите партии в обединяването. Въпреки това в обществото нараства възмущението от лудориите на Запада, намесата във вътрешните работи на републиката. В същото време голямото болшинство от турците утвърждават външнополитическите стъпки на Ердоган. На този декор някои партии даже започнаха събиране на подписи за излизане от НАТО “, изяснява политологът.

С наближаването на изборите страстите в обществото и в управлението на страната нееднократно ще ескалират, не изключва специалистът. Именно с това е обвързвана остротата на тона, която шефът на турското Министерство на вътрешните работи си разреши в обществено изявление, не изключва специалистът.

В петък вечерта стана известно, че Вашингтон е настоял Анкара да спре да изнася артикули за Русия, защото този поток от артикули " оказва помощ на Москва " да продължи украинската интервенция. Според “Блумбърг ”, базирайки се на източници, тази седмица заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Брайън Нелсън е провел диалози с турските управляващи, по време на които е декларирал, че глобени артикули на стойност десетки милиони долари към този момент са достигнали Русия през Турция и някои от тях могат да бъдат употребявани в ползите на Министерството на защитата на РФ.

Агенцията оповестява, че американски и европейски чиновници имат намерение да се върнат в Анкара през идващите седмици, с цел да обсъдят въпроса.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР