Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в петък, че Анкара

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви в петък, че Анкара
Коментари Харесай

Мевлют Чавушоглу: САЩ искат да ескалират напрежението в Кипър

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи в петък, че Анкара ще даде съответен отговор на повдигането от Вашингтон на оръжейното ембарго против Никозия.

" Ние ще отговорим на това решение на Съединени американски щати с съответни стъпки. Ще създадем всичко належащо, защото вие желаете да ескалирате напрежението на острова ", цитира вестник " " думите на Мевлют Чавушоглу.

В четвъртък Чавушоглу сподели, че Турция, в отговор на повдигането на американското ембарго, има намерение да усили военното си наличие в интернационално непризнатата Турска република Северен Кипър и да достави нужните оръжия за отбрана на кипърските турци.

„ Няма да бъдем обвързани, ще вземем ограничения. Съединени американски щати подхващат стъпки в интерес на Гърция, като нарушават политиката на неутралитет “, добави още Мевлют Чавушоглу.

Съединените щати оповестиха повдигането на повече от 30 години оръжейно ембарго за Кипър в средата на септември. Както съобщи в тази връзка държавният секретар Антъни Блинкен, Никозия е изпълнила всички условия за приемане на правото да закупува американски военни артикули през фискалната 2023 година.

Турция съобщи, че съгласно споразуменията от Лозана и Париж, Гърция не може да въоръжава островите в източната част на Егейско море. Анкара изпрати писмо до Организация на обединените нации по въпроса.

Кипър е разграничен по етнически симптом след въоръжената инвазия на Турция през 1974 година, предизвикана от държавен прелом от поддръжници на анексирането на острова към Гърция. В резултат на военните дейности почти 37% от територията на Кипър се оказва под турски надзор, върху който през 1983 година е основана ТРСК, приета единствено от Турция. Южната част на острова остава под контрола на Република Кипър, обитаема най-вече с кипърски гърци.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР