Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция отново

...
Турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи днес, че Турция отново
Коментари Харесай

Чавушоглу: Турция и Израел отново ще изпратят свои посланици в двете страни

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви през днешния ден, че Турция още веднъж ще назначи дипломат в Израел, съобщи Ройтерс, отбелязвайки, че решението е значим миг в напъните за нормализиране на връзките сред двете страни.

Турция и Израел още веднъж ще изпратят свои посланици в двете страни, съобщи Чавушоглу.

" Назначаването на посланици е една от стъпките за нормализиране на връзките. Такава позитивна стъпка пристигна от Израел вследствие на тези старания и Турция от своя страна също реши да назначи дипломат в Израел, в Тел Авив ", уточни той.

" Ние започваме развой на взимане на решение кой ще бъде назначен ", добави той на конференция в Анкара.

Чавушоглу посочи, че Турция " няма да изостави палестинската идея ".

От своя страна израелският министър председател Яир Лапид разгласи в известие цялостното възобновяване на дипломатическите връзки с Турция и връщането на посланиците в двете страни, съобщи Агенция Франс Прес.

Той уточни, че е взето решение още веднъж да бъдат напратени посланици и генерални консули в двете страни.

" Възстановяването на връзките с Турция е значима причина за районната непоклатимост и доста значима икономическа вест за жителите на Израел ", се показва в известието.

Двустранните връзки сред Израел и Турция се изостриха през 2010 година, когато израелските сили направиха рейд против турския транспортен съд " Мави Мармара ", пренасящ филантропична помощ за линията Газа - палестински анклав, намиращ се под израелска обсада.

Двете странни отзоваха посланиците си през 2018 година, откакто 60 палестински стачкуващи бяха убити от израелските сили по време на митинги в Газа против откриването на американско посолство в Ерусалим, припомня Ройтерс.

След повече от десетилетен дипломатически раздор Израел и Турция започнаха през последните месеци стъпки към започване на нова епоха в връзките, като значим миг в този аспект беше историческото посещаване на израелския президент Ицхак Херцог в Акара през март.

В края на май пък турският външен министър Мевлют Чавушоглу направи посещаване в Ерусалим в границите на напъните за топене на дипломатическите връзки, показва Агенция Франс Прес.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР