Турският президент трасира пътя си към нов мандат с триумф

...
Турският президент трасира пътя си към нов мандат с триумф
Коментари Харесай

Ердоган с хеттрик на срещата на върха

Турският президент трасира пътя си към нов мандат с успех на форума на НАТО Историческата договорка с Швеция и Финландия беше последвана от срещи с Байдън и Макрон
 

Риба тресчица с портокал и цвекло, студена чорба от омар с мирис на испански зехтин и босилек, агнешко с лимонен сос, печено на муден огън, ягоди от испанския град Куенка, подправени с анасон, лилав карамел и с обичайна мадридска бисквита " баркильо ". На това меню се любуваха водачите на страните от НАТО, които се събраха в испанската столица Мадрид.

Черешката на политическата торта обаче сложи не испанско-американския мастер-шеф Хосе Андрес, а президентът Реджеп Тайип Ердоган, който направи величествен успех и за себе си, и за Турция.

Щастието в никакъв случай не идва единствено

Успехите му започнаха още с анонса, че подвига ветото върху разширението на НАТО в посока към Швеция и Финландия. Историческото съглашение, последвало постигането на единодушие сред Турция и двете скандинавски страни за сключване на меморандум, подкопава съветските старания за намаляване на НАТО и пуска Швеция и Финландия, които бяха неутрални и необвързани в продължение на десетилетия, в обятията на Алианса.

Целта на Ердоган обаче не е да основава проблеми на Владимир Путин. Неговият ядосан взор в последните години е повече извърнат на Запад, където се коренят огромна част от кахърите му. Там са най-ярките му открити критици на властническия жанр на ръководство и са скрити омразните му кюрди бегълци. В Съединени американски щати продължава да се избавя най-големият му зложелател –- Фетхуллах Гюлен. А Западът не стопира да се меси в тактиката му за Изтока, в това число за Русия и Близкия Изток, за които той има своите стратегически проекти.

Посредникът

Финалният акомпанимент за разрешаване на разногласието със скандинавските републики е прозвучал рано сутринта на 28 юни (ден преди срещата на Алианса), когато президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се е обадил на Ердоган, с цел да го призове да " употребява момента " за събаряне на ветото и по този метод да даде опция на полемиките по други тематики да продължат, настояват високопоставени източници от Вашингтон.

В продължение на много време анализаторите омаловажаваха ролята на Байдън в договарянията, заявявайки, че той не знае по какъв начин да бъде медиатор сред страните. Те твърдяха, че Турция, Финландия и Швеция сами би трябвало да изгладят разликите си. След оповестяването на съглашението обаче почитан чиновник на администрацията призна, че е било сметнато за по-дипломатично обществено да се омаловажи присъединяване на американския президент.

Двете скандинавски страни несъмнено носят геостратегически изгоди на Алианса. Финландия има 830-километрова граница с Русия и разполага с добре оборудвана съвременна войска. Швеция може да управлява входа на Балтийско море, което ще помогне доста при планирането на НАТО за отбрана на по-уязвимите страни в Източна Европа.

Победа за НАТО, победа за Ердоган

Това, което е огромна победа за НАТО, е и победа за Ердоган, споделят в този момент анализаторите. Според тях тези достижения укрепват външнополитическият имидж на Турция в миг, когато страната е разтърсена от инфлацията, надхвърлила към този момент 70%. Стратегическото решението е и голям политически капитал за идните избори, в които ще бъде оспорвана неговата власт и надмощието на неговата Партия на справедливостта и развиването (ПСР).

Затова и до момента в който Ердоган обществено плашеше Швеция и Финландия, зад обективите водеше усилена дипломация до последния миг. И с изключение на победа и усъвършенстван имидж, първото, което получи са уверения по въпросите на сигурността и най-вероятно ново военно съоръжение от Съединени американски щати.

Той получи и това, за което настояваше пред Швеция и Финландия - скандинавските страни да вдигнат оръжейното ембарго, което бяха постановиха на Анкара, да затегнат законите си против кюрдските деятели, които край Босфора са считани за терористи, и да прегледат турските молби за изгонване на обвинени кюрдски бойци.

Сделката

Сделката планува „ цялостно съдействие с Турция в битката против ПКК и нейните филиали “, в това число разклонението на ПКК в Сирия, наречено Отрядите за национална самозащита (YPG), което беше подкрепено от западни страни поради битката против Ислямска страна.

Швеция и Финландия също по този начин дадоха обещание „ да не постановат ограничавания в региона на отбранителната промишленост “ на Турция и да подхващат „ съответни стъпки за изгонването на нарушители терористи “, излиза наяве от изказване на турската президентска администрация.

Големи жестове, огромни резултати

Той не е нито по дребните жестове, нито по скромните предстоящи резултати. След преференциалната договорка с Швеция и Финландия, Ердоган насочи напъните към диалозите с най-могъщата страна. И успа да направи среща на четири очи с американския президент Джо Байдън повече от час, което изненада останалите участници в срещата на върха на НАТО. Почти несъмнено е, че на нея е било контрактувано Съединени американски щати да продадат изтребители F-16 на Турция. И защото антисимпатии към Ердоган в Америка могат да попречат на Байдън в започващата акция, администрацията му внимателно разгласи, че търговията с изтребителите е въпрос, обособен от постигнатото в НАТО.

Предисторията е, че през 2017 година Съединени американски щати изхвърлиха Турция от програмата си за продажба на F-35, откакто Анкара закупи съветската система за противоракетна защита С-400. Дори в този момент Байдън да е подготвен на отстъпка за Ердоган, би трябвало време, с цел да убеди американския Конгрес, който има думата за последна глоба. Така е в Съединени американски щати – законодателят утвърждава всички продажби на оръжие.Отсега е несъмнено, че Ердоган ще продължи да гони турските ползи. И няма да се успокои, до момента в който не реализира дефинитивно съглашение. Засега обаче думите на Запада изпреварват делата. Селест Уоландър, помощник-секретар по защитата по въпросите на интернационалната сигурност, съобщи пред кореспонденти, че мощните турски отбранителни качества ще укрепят значими флангове на НАТО.

„ Съединените щати поддържат модернизацията на турския военновъздушен флот, тъй като това е принос към сигурността на НАТО и затова към американската сигурност “, сподели Уоландър и добави, че останалото е въпрос на договаряне.

Факт обаче е, че в Мадрид президентът Джо Байдън даде ясни знаци. Той освен възнагради жеста на Ердоган за Швеция и Финландия, като „ прегърна “ турския си сътрудник, само че обществено му благодари за приноса за решение на избрани проблеми, основани от войната в Украйна. Благодарности най-първо имаше за ролята на турския държавен глава в опитите за ходатайство сред Москва и Киев. А по-късно и за утвърденото от Организация на обединените нации съглашение, съгласно което запасите от украинско зърно могат да изоставен черноморските пристанища. Благодарение на напъните на Ердоган Русия уведоми международната организация, че е подготвена да се съобрази с настояването 25 милиона тона зърно да изоставен пристанището на Одеса в безвредни конвои поради съществено минираните води. Междувременно първите кораби към този момент напуснаха пристанището, натоварени със зърно.

Пропукване на френски ледове

Третата безспорна победа, която извоюва Ердоган бе на европейската сцена. Много и комплицирани да са връзките му с френския президент Еманюел Макрон във връзка авторитарност, срещата им продължи повече от час и накара анализаторите да се замислят дали няма пропукване на ледовете. Единствената информация, освен това публикувана от Елисейския замък, бе, че двамата водачи са разискали въпроса, обвързван с обезпечаването на сигурността в украинското пристанище Одеса. Те са изтъкнали смисъла на намирането на разновидности, позволяващи на Украйна да изнася зърно. Разбира се, Макрон благодари на Ердоган, че е пуснал Швеция и Финландия в НАТО.

Какво следва след Мадрид? Погледите са ориентирани към новите външнополитически вектори вектори: Турция- Швеция-Финландия, Анкара- Вашингтон и Истанбул- Париж. Макар икономическата рецесия да нанася съществени удари на 84-те милиона жители на Турция, а лирата да е изгубила половината от цената си през последната година, туристите в страната означиха рекорден връх за последните 33 месеца и се чака да смекчат икономическите последици от рецесията. А през това време външнополитическите триумфи ще трасират пътя на Ердоган към новия му мандат.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР