Турският президент Тайип Ердоган положи клетва за нов президентски мандат,

...
Турският президент Тайип Ердоган положи клетва за нов президентски мандат,
Коментари Харесай

Реджеп Ердоган положи клетва пред парламента на Турция за нов мандат като президент

Турският президент Тайип Ердоган постави клетва за нов президентски мандат, откакто завоюва балотажа през предишния уикенд, удължавайки ръководството си до трето десетилетие, оповестява Ройтерс.

" Аз, като президент, се кълна в своята чест и честност пред великия турски народ и история да вардя съществуването и независимостта на страната “, сподели Ердоган по време на гала във Великото национално заседание (парламента) в Анкара, която беше излъчена онлайн.

Ердоган получи мандата си от краткотрайния ръководител на Народното събрание, преди да постави клетва.

Най-дълго управлявалият водач на Турция Ердоган завоюва поддръжка от 52,18% на втория тур на президентската конкуренция на 28 май.

Новият петгодишен управнически мандат разрешава на Ердоган да следва все по-авторитарни политики, които поляризираха страната, членка на НАТО, само че укрепиха позицията й на районна военна мощ, отбелязва Ройтерс.

След полагането на клетва в Народното събрание в Анкара, в президентския замък " Бештепе " ще се организира гала, на която ще участват високопоставени чиновници от двайсет държавни водачи и над 40 министри от други страни, в това число генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, президента на Венецуела Николас Мадуро, унгарския министър председател Виктор Орбан и премиера на Армения министър Никол Пашинян, съгласно държавната Анадолска организация.

Българският президент Румен Радев също ще участва в турската столица Анкара на встъпването в служба на Реджеп Тайип Ердоган.

Очаква се по-късно през днешния ден Ердоган да назове своя нов кабинет и се чака да алармира за смяна в досегашния си неортодоксален метод към икономическата политика.

Вероятно Ердоган ще включи някогашния стопански министър Мехмет Шимшек, заяви Ройтерс по-рано тази седмица, което би означавало евентуално връщане към по-голяма икономическа ортодоксална политика, в това число възможни покачвания на лихвените проценти за усмиряване на високата инфлация.

Шимшек беше високо скъп от вложителите, когато беше министър на финансите и вицепремиер сред 2009 година и 2018 година Ключовата роля за него в този момент може да бъде обвързвана с отклоняване от годините на придържане към ниски лихвени проценти макар високата инфлация и тежкия държавен надзор върху пазарите.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР