Турският президент Реджеп Ердоган заяви в петък, че отношенията между

...
Турският президент Реджеп Ердоган заяви в петък, че отношенията между
Коментари Харесай

Ердоган иска добри отношения, но е разочарован от Байдън и гледа към Путин и Русия

Турският президент Реджеп Ердоган съобщи в петък, че връзките сред Анкара и Вашингтон би трябвало да бъдат на напълно друго равнище , оповестява АП.

" Никога не съм имал проблеми с предходни американски президенти, както с Джо Байдън . Съединени американски щати не престават да поддържат терористични групи в доста по-голям мащаб, в сравнение с чакахме. Отношенията сред Турция и Съединени американски щати, които са съдружници в НАТО, би трябвало да бъдат на изцяло друго равнище ", разяснява Ердоган пред публицисти.

Ердоган съобщи, че неотдавнашните диалози с Байдън са отчаяние и че страната му, членка на НАТО, ще се стреми към по-тесни връзки с Русия .

Изказвайки се след молебствия в Истанбул, Ердоган сподели, че той и Байдън не са съумели да преодолеят разликите си на среща по време на визитата си в Ню Йорк на Общото заседание на Организация на обединените нации тази седмица.

" В полемиките с Байдън, които чаках, нямаше стремежи резултат ", добави той.

Ердоган продължи да подлага на критика поддръжката на Съединени американски щати за кюрдските бойци в Сирия , които способстваха за битката с групировката " Ислямска страна ". Анкара ги счита за терористи заради връзките им с Кюрдската работническа партия ПКК, която води 37-годишен протест против Турция. Турция има огромно и неспокойно кюрдско етническо малцинство. ПКК е оповестена за терористична организация от Съединени американски щати и Европейски Съюз.

" Америка не се бори задоволително с терористични организации, тя им дава доста оръжия и съоръжение ", сподели той.

Ердоган би трябвало да се срещне с съветския президент Владимир Путин в черноморския курорт Сочи на 29 септември , където водачите ще се съсредоточат върху обстановката в Сирия.
 Сирия настоя Турция неотложно да изтегли войските си от страната
Сирия настоя Турция неотложно да изтегли войските си от страната

Турция оказвала поддръжка на терористични групировки

Русия е главният съдружник на сирийското държавно управление , до момента в който Турция поддържа групировки, които се борят да смъкват президента Башар Асад .

Руските и турските войски обаче си сътрудничат в Идлиб, последният бастион на бунтовническите сили и в търсенето на политическо решение в раздраната от войната страна.

Ердоган изясни, че ще се стреми да развие връзките с Москва " доста повече ", когато се срещне с Путин. " Стремим се да укрепваме двустранните си връзки с Русия ".

Отношенията сред Съединени американски щати и Турция са раздрани от няколко години . Те се утежниха в допълнение преди две години, когато Анкара купи съветска система за противоракетна защита . Покупката докара до изпъждане на Турция от американския план за самолети F-35 и до наказания на Съединени американски щати против водещи чиновници на отбранителната промишленост на Турция.

Преди да напусне Ню Йорк в четвъртък, Ердоган повдигна въпроса за F-35 пред публицисти, предупреждавайки, че актуалният ход на връзките сред Съединени американски щати и Турция " не предвещава нищо положително ".
 Ердоган: Турско-американските връзки са нездравословни
Ердоган: Турско-американските връзки са нездравословни

Турция ще купува всичко за защита от която и да е страна, актуалната траектория сред двете страни не е добра
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР