Турският президент Реджеп Ердоган коментира в петък, че външният министър

...
Турският президент Реджеп Ердоган коментира в петък, че външният министър
Коментари Харесай

Ердоган: Чавушоглу постави Дендиас на мястото му

Турският президент Реджеп Ердоган разяснява в петък, че външният министър на страната Мевлют Чавушоглу сложи гръцкия си сътрудник Никос Дендиас на негово място по време на взаимната им конференция в четвъртък, оповестява " Дейли сабах ".

Двамата министри се срещнаха в Анкара , с цел да обсъдят деескалацията на напрежението сред двете страни във връзка с техните морски територии и сондажите за газ в Източното Средиземноморие.

Конференцията, която стартира като " доста позитивен разговор ", се трансформира в сбъсък на външните министри по необятен кръг въпроси на първата им среща след повече от година.

Пресконференцията беше открита с помирителни бележки на Чавушоглу , в които той похвали " доста позитивния разговор ", който преди малко организираха в турската столица.

Дендиас употребява встъпителната си тирада , за да осъди поредност от дългогодишни недоволства против Турция - от търсенето на природен газ в оспорвани води до третирането на гръцкото православно малцинство и продължаващия спор на страните за мигрантите.

" Нашият външен министър Мевлют Чавушоглу сложи гръцкия външен министър Никос Дендиас на негово място по време на конференцията в четвъртък ", съобщи Ердоган в петък, добавяйки, че " не може да се чака, че Чавушоглу ще резервира безмълвие . "

" Гърция към момента назначава мюфтия на западнотракийските турци, като че ли е държавен служител; до момента в който Гръцката православна патриаршия избира свои админи посредством Светия синод ", изясни Ердоган.

" В наш общ ползи е малцинствата в двете страни да живеят в мир , това ще има позитивно влияние върху нашите връзки ", сподели Чавушоглу. Той отговори на обвиняванията на гръцкия си сътрудник по отношение на хипотетични нарушавания на суверенитета и забележки във връзка с малцинствата, като сподели: " Турция не нарушава гръцкия суверенитет, това е неприемливо ".

" Освен това ние признаваме гръцкото си малцинство като " гръцко православно ", само че Гърция не съумява да признае турските мюсюлмани като турски мюсюлмани ", добави Чавушоглу. Позовавайки се на турското малцинство в Западна Тракия , Чавушоглу акцентира още: " Ако те споделят, че са турци, те са турци. Трябва да го приемете . "

Той означи, че Анкара е в положение да отбрани правата както на Турция, по този начин и на кипърските турци в Източното Средиземноморие.

Гърция и Турция, съдружници в НАТО, имат различия от десетилетия , в това число обсега на въздушните и морските граници в Егейско море и бъдещето на разделения остров Кипър.
 Гърция и Турция за възстановяване на връзки, само че срещу провокациите
Гърция и Турция за възстановяване на връзки, само че срещу провокациите

Първа среща на гръцки министър от година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР