Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от Анкара

...
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че подкрепяните от Анкара
Коментари Харесай

Едроган обяви, че Африн е под контрол“

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че подкрепяните от Анкара сирийски бойци са открили " цялостен " надзор над центъра на сирийския град Африн, крайната цел на съвсем двумесечно нахлуване против сирийските кюрдски милиции, които настояват, че сраженията още не престават, съобщи Асошиейтед прес.

Ердоган сподели, че турското знаме и знамето на сирийската съпротива се развяват над града, следен до момента от кюрдските милиции, известни като Сили за отбрана на народа.

" Много от терористите към този момент бягат ", сподели Ердоган.

Турската войска заяви, че нейните сили в този момент ревизират града за мини и експлозиви. Армията разгласява и видеоматериал, показващ боец, който държи турското знаме, и мъж, развяващ флага на сирийската съпротива на балкона на постройката на градската администрация, а на улицата е спрян танк.

Кюрдската представителка Хадия Юсеф съобщи за Асошиейтед прес, че Силите за отбрана на народа не са избягали от града, само че изтеглят цивилни поради " кланетата ". Тя сподели, че сраженията в града още не престават.

Базираният в Лондон Сирийски център за наблюдаване на човешките права заяви, че турската войска и съюзените с нея сирийски бунтовници са завзели половината от града и още не престават яростни престрелки.

Турция счита кюрдските сили в Африн за терористи поради връзките им с бунтовниците от Кюрдската работническа партия /ПКК/ в Турция.

Анкара предприе на 20 януари интервенция " Маслинова клонка " против Африн и неговите покрайнини.

Според Сирийския център за наблюдаване на човешките права близо 200 000 души са избягали от региона на Африн през последните дни поради масираните въздушни удари, като са навлезли в прилежащите следени от сирийското държавно управление територии.

Силите за отбрана на народа бяха основен съдружник на Съединени американски щати в битката против групировката " Ислямска страна " и завзеха огромни територии в северната и източната част на Сирия благодарение на въздушните удари на обединението.

Ердоган обаче неведнъж декларира, че Турция, която е съюзничка в НАТО, няма да разреши " терористичен кулоар " около своите граници. Най-малко 46 турски бойци бяха убити от началото на интервенцията в Африн.

Кюрдските милиции и Сирийския център за наблюдаване на човешките права оповестиха, че турски самолети са обстрелвали болница в Африн в петък, като са умъртвили десетки хора. Турската войска отхвърля обвиняванията.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР